Nemški stroj proti Švicarju in Britancu

V vožnji na kronometer so trije favoriti za naslov prvaka: Tony Martin, Fabian Cancellara in Bradley Wiggins.

Objavljeno
25. september 2013 11.24
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Firence – Vožnja na kronometer je tako določna kolesarska disciplina, da z improvizacijo in občasnim udejstvovanjem ni možno doseči ničesar. Zato tudi slovenski reprezentantje na svetovnih in evropskih prvenstvih z nekaj častnimi izjemami nimajo velikih možnosti za uspeh. Še zlasti, če so trase pisane na kožo izrazitim specialistom.

Čeprav je pregovorno bojevit, kolesar Kristjan Koren (štartal bo ob 13.45) na progi Terme Montecatini-Firence (58 km) nima veliko možnosti, da bi se vključil v bitko za najboljša mesta. Moč mu ne bo pomagala, ker nima hitrih nog, da bi vzdrževal hitrost med 53 in 55 km/h, kolikor strokovnjaki načrtujejo na današnji preizkušnji. »Težko je ob pogledu na merilec hitrosti debelo uro ohranjati stoodstotno osredotočenost na progo, če te preizkušnje nimaš v glavi. Tokrat se ne bom bojeval s časom, ampak s samim seboj,« je Koren povedal bistvo letošnje »ure resnice«. Cilj Primorca je izboljšati lansko 17. mesto iz Valkenburga.

Medtem ko se edini Slovenec na letošnjem svetovnem prvenstvu v vožnji na kronometer v elitni konkurenci ubada s psihologijo kronometra, pa favoriti s tem nimajo težav. Trije velemojstri, Fabian Cancellara, Tony Martin in Bradley Wiggins, ki so osvojili vse svetovne in olimpijske naslove v zadnjih petih letih, so preučili vsak centimeter proge in natančno vedo, kako se bodo taktično lotili stopnjevanja ritma. Bolj kot z močjo in vati, ki jih obvladajo domala popolnoma, pa so s svojimi mojstri oziroma mehaniki razmišljali, kako izkoristiti optimalno tehnologijo. V taboru Martina pravijo, da ima branilec naslova najboljšo možno opremo. Testirali so jo minuli teden na dirkališču v Zoldru v Belgiji. Wiggins je svoje kolo preizkusil na britanskem touru, Cancellara pa na Vuelti. Oba ju bosta seveda nastavila na visoke obrate. Sodeč po testih bosta imela prenos 56 x 11 (Koren bo imel 55 x 11).

Štirikratni osvajalec mavrične majice Cancellara, ki je Martina premagal na Vuelti, meni, da je Nemec prvi favorit, pred sebe pa postavlja tudi Wigginsa in Tylorja Phinneyja. »Proga je premalo selektivna za moj slog kolesarjenja, zato dajem prednost Nemcu, Britancu in Američanu. To pa seveda ne pomeni, da sem zaradi tega manj motiviran. Nasprotno, želim osvojiti še peti naslov,« je novinarjem pred današnjo preizkušnjo povedal Cancellara, ki bo štartal za Wigginsom in pred Martinom. Štartni interval je poldrugo minuto, kar zaradi dolžine proge sicer mnoge moti. Olimpijski prvak Wiggins hoče tekmecem in še zlasti novinarjem pokazati zobe. Jezen je, ker so ga »odpisali« po Giru in še zlasti zmagi Chrisa Frooma na Touru.

Tudi med ženskami je prevladovala surova moč. Kar 182 cm visoka in 74 kg težka svetovna prvakinja Ellen Van Dijk je za glavo večja od tekmic. Slovenki Sara Frece in Alenka Novak sta bili med 45 udeleženkami na repu razpredelnice – na 40. in 42. mestu. Tako kot vsa slovenska dekleta imata premalo kilometrine za vidnejši dosežek. Mladinca Jon Božič in David Per sta z 22. in 23. mestom izpolnila načrt. Trener Andrej Cimprič je že pred odhodom povedal, da gre forma Novomeščana Pera, ki sicer sodi med deset najboljših mladincev na svetu v vožnji na čas, od julija navzdol.