Neporaženi slovenski odbojkarji zmagovalci turnirja v Hočah

Izbranci Luke Slabeta so v zadnjem dvoboju odpravili še Kanado pod taktirko prekaljenega selektorskega mačka Glenna Hoaga.

Objavljeno
31. avgust 2013 21.37
jsu/Odbojka
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Hoče - Tako kot že v prejšnjih dveh dvobojih je slovenska moška odbojkarska reprezentanca tudi v tretji tekmi močnega mednarodnega turnirja v Hočah vpisala zmago z enim oddanim nizom, tokrat je na kolena spravila še Kanado, senzacijo letošnje poletne svetovne lige, v kateri se je na sklepnem turnirju šesterice zavihtela na peto mesto. S tem so Slovenci brez poraza osvojili domač turnir, kar je lepa spodbuda za naprej, a uspeh fantov - kot poudarja tudi selektor Luka Slabe - ne sme zavesti.

Za konec so gostiteljem turnirja na nasprotni strani mreže stali Kanadčani z dvema obrazoma, dobro poznanima slovenskim ljubiteljem odbojke: prekaljeni selektor Glenn Hoag je bil namreč svojčas trener ACH Volleyja, bloker Adam Simac pa je nekdanji član Ljubljančanov. Še enega igralca, ki je že nosil dres slovenskega prvaka, libera Daniela Lewisa, tokrat ni bilo v postavi. Slovenski selektor Luka Slabe je danes iz zasedbe izločil prostega igralca Janija Kovačiča, sprejemalca Jana Pokeršnika in podajalca po sili razmer Matijo Jereba, ki je sredi turnirja zamenjal obolelega Gregorja Ropreta, tako da alternative za prvega organizatorja igre Dejana Vinčiča tokrat sploh ni imel.

Podobno kot prvi dan turnirja z Bolgarijo so Slovenci tudi tokrat slabo začeli. Tekmecem so dovolili, da so ušli s 5:1, nato so domači fantje še zmogli kratek zasuk in odšli na prvi tehnični odmor s točko prednost, odtlej pa so spet na parketu gospodarili Kanadčani. Njihov nalet je skušal Slabe zaustaviti z dvema menjavama, korektorja Mitjo Gasparinija je zamenjal Alen Šket, sprejemalca Klemna Čebulja pa za kratko Andrej Flajs, a se mu niti to ni obrestovalo. Hoagovi izbranci so dobro pritisnili z začetnim udarcem in Slovencem omajali sprejem, s čimer so si zagotovili gladko dobljen uvodni niz.

Odtlej pa so gostitelji vse postavili na svoje mesto, prevzeli pobudo in niti v enem nizu niso dovolili, da bi zmagovalca odločala končnica. V drugem je bila razlika ob drugem tehničnem odmoru še znosna (16:13), nato pa so naši fantje na krilih rezervnega korektorja Šketa vpisali kar devet točk zapored, v tretjem so pri vodstvu s 15:9 Hoaga prisilili, da je v igro namesto Dallasa Sooniasa poslal prvega zvezdnika moštva, korektorja Gavina Schmitta, a niti to ni preobrnilo poteka dvoboja. Kapetan Tine Urnaut je odlično serviral, obramba in napad sta delovala, kot se šika, Slovenci so si privoščili še en delni izid 5:0 in niz mirno pripeljali do konca. Tudi v zadnjem ni bilo niti za trenutek vprašljivo, kdo ga bo dobil, saj so gostitelji s povezano, raznovrstno in požrtvovalno igro hitro rešili vse dvome o zmagovalcu - ne le dvoboja, tudi turnirja!

Zdaj Slabetovo četo čaka nekaj dni odmora, v sredo si bodo na evropskem prvenstvu ogledali košarkarski dvoboj Slovencev s Čehi, v četrtek pa bodo že odpotovali v Turčijo, kjer jih konec tedna čakata še dva testa forme z domačo izbrano vrsto.

SLOVENIJA : KANADA 3:1 (-18, 13, 14, 20)

Športna dvorana Hoče, gledalcev 800, sodnika David Gril in Anja Gril (oba Limbuš).

Slovenija: Pajenk 6, Gasparini 2, Kamnik 7, Plot (L), Vinčič 1, Urnaut 19, Čebulj 15 - prva postava; Flajs, Šket 17; Planinc, D. Koncilja, Vidič.

Kanada: Howatson 2, Soonias 16, Simac 5, Van Lankvelt 8, Winters 11, Vigrass 4, Bann (L) - prva postava; Verhoeff 2, Duff, Schneider, Schmitt, Gotch, DeRocco 2, Sanders.