Nepremagljiva Janja tudi v Tokiu razred zase

Najstniška plezalna senzacija Janja Garnbret je bila najboljša tudi na tekmi svetovnega pokala v Tokiu.

Objavljeno
07. maj 2017 12.52
suhadolnik plezanje
N. Gr.
N. Gr.
Tokio - Janja Garnbret nadaljuje z odličnimi predstavami v svetovnem pokalu v športnem plezanju. Osemnajstletna Korošica je zmagala na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Hachiojiju v japonskem Tokiu. Garnbretova je vodila že po polfinalu, v finalu pa je z najboljšo predstavo in v velikem slogu le še potrdila svojo drugo letošnjo zmago.

Garnbretova se je prepričljivo uvrstila v svoj še četrti letošnji finale, v katerem so finalistke čakali štirje balvanski problemi. Le pri drugem balvanu je tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu potrebovala dva poskusa, da je osvojila vrh smeri, vsakega od preostalih treh balvanov je osvojila v prvem poskusu za najbolj prepričljivo predstavo in drugo zmago na balvanskih tekmah najvišje ravni med članicami. S trenutno najboljšo slovensko športno plezalko se je v finalu in polfinalu lahko kosala le domačinka Akiyo Noguchi, ki je na koncu zasedla drugo mesto. Najnižjo stopničko zmagovalnega odra je zasedla še ena Japonka Miho Nonaka, ki je na tretje mesto skočila s četrtim dosežkom polfinala.

»Tekma je bila res super. Zelo so mi bili všeč bolderji v kvalifikacijah in v polfinalu in tudi v finalu. Mislim, da je bil ta polfinale najboljši od vseh doslej. Počutila sem se dobro, uživala sem vsak trenutek. Čeprav so bili bolderji v finalu nekoliko lažji kot ponavadi, je še vedno štelo, da si jih preplezal v čim manj poskusih, tako da sem res vesela in zelo zadovoljna s svojo formo. Mislim, da je to res neverjetno, sploh si ne morem predstavljati, kaj sem dosegla na azijski turneji. Za cilj sem si zadala, da zmagam eno tekmo v balvanih, zdaj sem zmagala že dvakrat in imam še ene stopničke in vsa finala. Sem res zadovoljna, ne bi mogla biti bolj zadovoljna od tega,« je bila presrečna Garnbretova.

Sezona se je za mlado slovensko tekmovalko začela več kot izvrstno, na uvodni tekmi v švicarskem Meiringenu je bila šesta, v kitajskem Chongqingu je osvojila svojo prvo zmago na balvanskih tekmah najvišje ravni med članicami, dobro formo je prenesla tudi v Nanjing, kjer je osvojila drugo mesto. Garnbretova je azijsko turnejo zaokrožila na najboljši možni način z japonskim zmagoslavjem na prizorišču poletnih olimpijskih iger leta 2020, ko bo v Tokiu športno plezanje doživelo svojo olimpijsko premiero med olimpijskimi športnimi panogami in disciplinami. Do takrat bo Janja pridobila še nekaj izkušenj in če se bo njena forma vzpenjala tako, kot se je do zdaj, bo imela Slovenija v mladi plezalki velikega aduta za medaljo.

Tekmovanje na Japonskem je Garnbretova začela prepričljivo že v kvalifikacijah, ko je v svoji kvalifikacijski skupini prednost prepustila le Britanki Shauni Coxsey, ki pa v polfinalu in finalu ni mogla slediti Slovenki in je tekmo končala na četrtem mestu. Peto in šesto mesto je pripadlo Francozinji Fanny Gibert in Švicarki Petri Klingler. Coxseyjeva, ki je zmagala v Meiringenu in Nanjingu, druga je bila v Chongqingu, s 335 točkami ostaja vodilna v seštevku discipline, Garnbretova (327) na drugem mestu zaostaja le za osem točk.

Tekmovanje se je že na prvi oviri v kvalifikacijah končalo za ostale tri slovenske predstavnike. Katja Kadič in Jernej Kruder sta pristala tik pod mejo polfinala na 21. oziroma 23. mestu, Domen Škofic pa je bil 41. V moški konkurenci je slavil Japonec Tomoa Narasaki pred Rusom Aleksejem Rubcovom, tudi tretje in četrto mesto sta zasedla Japonca Keita Watabe in Taisei Ishimatsu, peti je bil Francoz Mickael Mawem, šesti pa Avstrijec Jakob Schubert.

Športne plezalce in športne plezalke po azijski turneji čaka več kot mesec dni premora. Naslednja postaja svetovnega pokala bo 9. in 10. junija balvanska tekma v ameriškem Vailu v zvezni državi Kolorado. Vmes bo 19. in 20. maja karavana, oziroma vsaj njen del, prišla tudi v Slovenijo, ko bo v plezalnem centru v Kopru s kvalifikacijami in na Kongresnem trgu v Ljubljani s polfinalom in finalom potekal dogodek za promocijo balvanskega plezanja, tekmovanje Triglav The Rock Ljubljana z nagradnim skladom 14.000 evrov.