Nibali slabši kot na Giru?

Španski kolesar Alejandro Valverde meni, da je Američan Chris Horner na Vuelti močnejši od Vincenza Nibalija.

Objavljeno
11. september 2013 16.12
V. D., šport
V. D., šport
Burgos – Španec Alejandro Valverde je prepričan, da je Američan Chris Horner na letošnji Vuelti močnejši od Italijana Vincenza Nibalija. Zato mu 28 sekund prednosti pred zadnjimi štirimi etapami ne bo zadostovalo za končno zmago. V krog favoritov šteje tudi sebe (zaostaja za 76 sekund) in Italijana Domenica Pozzoviva, ki pa za Nibalijem zaostaja že debele tri minute.

»Če Horner ne bi imel slabega dneva v vožnji na kronometer, bi bil z eno nogo že na vrhu zmagovalnega odra v Madridu. Prepričljivo najmočnejši je v hribih, zato pričakujem, da bo Nibalija dotolkel v predzadnji etapi na vzponu na Angliru. Prednosti rdeče majice je premalo za enega najbolj strmih vzponov na svetu. Številke iz preteklosti povedo, da je za zmago na Angliruju zadostovala prednost 90 sekund,« razmišlja pred zaključkom dirke španski matador, ki je Italijanu očital tudi »nešportno pridobivanje prednosti«, ker je uporabil helikopter za prevoz iz Pirenejev v Burgos, medtem ko se je sam vozil v avtobusu pet ur. »Lažje se bo regeneriral in bolj spočil za zadnje etape,« je Valverde pojasnil očitek.

Kakorkoli že, Nibali ima trhlo prednost pred zasledovalci. V zadnji pirenejski etapi je pokazal tudi, da ni tako suveren, kot je bil na Giru oziroma kot je kazalo na prvih dveh visokogorskih preizkušnjah v Španiji. Prvi mož Astane Aleksander Vinokurov je potrdil, da Nibali ni v tako dobri formi, kot je bil na Giru. Kar pa je tudi razumljivo, saj si je po blesteči zmagi na »italijanskem krogu« privoščil enomesečni dopust brez kolesa. V le enem mesecu treninga pa ni dosegel forme, ki jo sicer načrtuje za SP v Firencah. O Nibalijevi formi govori tudi dejstvo, da na Vuelti v povprečju kolesari s 15 do 20 vatov manj moči, kot je na Giru. »Maja je v najtežji gorski etapi vrtel pedala z močjo 360 vatov. V kraljevski etapi v Pirenejih je za tem povprečjem zaostal, vendar pa se njegova forma dviguje. Na Angliruju utegne že biti povsem blizu formi za SP,« športni direktor Giuseppe Martinelli verjame, da Horner in Valverde ne bosta Nibaliju slekla majice.