Nokavter, kakršen se ne rodi vsak dan

Borilni športi: Nov korak 22-letnega Metličana Sama Petjeta proti svetovnemu vrhu v K1.

Objavljeno
05. oktober 2014 01.41
Samo Petje Ljubljana 3.10.2014
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Slovenija ima od petka zvečer novega šampiona borilnih športov. To je Samo Petje, 22-letni kikboksar in tajski boksar iz Metlike, novopečeni prvak kategorije do 70 kilogramov v K1 po različici Final Fight Championship (FFC). Organizacije, ki velja za eno od vodilnih v Evropi.

Samo Petje je predvčerajšnjim v tivolskem ringu znova predstavil svoj bogat repertoar. In to v pičli minuti, kolikor je potreboval, da je z visokim nožnim udarcem spektakularno nokavtiral Tea Mikelića. Tako se je tekmecu, ki ga na Hrvaškem, od koder prihajajo mnogi asi, slavijo kot najboljšega v »lahki« kategoriji, na najlepši način oddolžil za lanski točkovni poraz v Poreču.

»Če sem iskren, sem pričakoval, da mi bo Teo nudil hujši odpor. Tako sem pač sodil po najini težki prvi medsebojni borbi in po njegovem neverjetno samozavestnem nastopu na uradnem tehtanju, čeprav je prišel na tuj teren. No, v ringu sem mu pokazal, kdo je (tu) gospodar, bil sem izvrstno pripravljen, zato mu nisem dal niti centimetra prostora,« je po odmevni zmagi strnil vtise Petje.

Če je to Samov največji uspeh doslej, pa je Mikelić, ki je potreboval več minut, da si je opomogel od silovitega udarca, doživel najhujši poraz. Puljčana, ki sprva – kot je razkril Tomaž Barada – sploh ni vedel, kaj se je zgodilo, so za vsak primer odpeljali še na pregled v bolnišnico, kjer so na srečo ugotovili, da ni staknil hujše poškodbe. To je po prespani noči potrdil tudi sam prek družbenega omrežja facebook, prek katerega je sporočil, da je v redu.

»To je pač del našega posla, čestitam Samu!« je še zapisal 22-letni Mikelić, za katerega Petje upa, da bo čim hitreje okreval. »V ring nikdar ne vstopim z namenom, da bi nekoga poškodoval, daleč od tega. Navsezadnje smo športniki, med dvobojem resda nasprotniki, toda pred njim in po njem prijatelji. Se je pa vnovič pokazalo, da v našem športu ni šale in da je treba biti pripravljen na vse,« je poudaril 22-letni Metličan, pred katerim je – kakor so prepričani poznavalci borilnih športov – še nadvse svetla prihodnost.

Ob dobri tehnični podkovanosti v njegov prid govori tudi to, da je izjemno nepredvidljiv. Nevarnost pri njem preži od vsepovsod. Nasprotnika je namreč sposoben nokavtirati tako z ročnimi udarci kot tudi z nožnimi in kolenskimi, po katerih slovi daleč naokrog. Zato se ga vse bolj oprijema vzdevek »leteče koleno« iz Metlike. V petek je slavil že 25. profesionalno zmago, 20. z nokavtom, ob tem pa ima še en neodločeni izid in pet porazov. Da je nokavter, kakršen se ne rodi vsak dan (sploh pa ne v Sloveniji), pa potrjuje statistika njegovih zadnjih enajstih dvobojev, od katerih je deset odločil v svojo korist, od tega kar devet predčasno!

Ker imajo takšne borce povsod radi, bomo o njem zagotovo še slišali. To zagotavlja tudi njegov (novi) menedžer Orsat Zovko, sicer prvi mož združenja FFC, ki je obljubil, da bo Petjetu pomagal pri uresničevanju ciljev. In ti segajo zelo visoko, vse do elitne deseterice na svetu, kamor mladi Metličan – kot so se strinjali mnogi, ki so videli njegovo zadnjo predstavo – pravzaprav sodi že zdaj.