Nov kranjski izziv: dvojna zmaga

Med favoriti težavnostnega finala v Kranju tudi Mina Markovič, Janja Garnbret in Domen Škofic.

Objavljeno
14. november 2015 01.20
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Kranjska dvorana Zlato polje ni zgolj tradicionalno finalno prizorišče sezone težavnostnega svetovnega pokala v športnem plezanju (letošnja izvedba bo namreč že jubilejna 20.), temveč tudi kraj srečnega imena za domače udeležence, ki so v minulih 14 letih vpisali kar sedem zmag. Morda pa je letos napočil trenutek za še en mejnik: slovensko zmago v obeh konkurencah!

Zagotovo ni nerealno pričakovati kaj takega. Vsaj trije iz našega tabora so namreč letos že dokazali, da so si sposobni pokoriti svetovno konkurenco. O kakovosti Mine Markovič, ki se ji nasmiha kristalni globus, tako ali tako ne dvomi nihče. Domen Škofic je nase opozarjal že več let, letos pa v Puursu končno kronal trdo delo s krstno težavnostno zmago slovenskega moškega plezanja na tujih tekmah svetovnega pokala. Komaj 16-letna zelo obetavna Janja Garnbret pa je v dveh članskih preizkušnjah, na katerih je nastopila, obakrat osvojila senzacionalno drugo mesto.

Da je Janja res izjemna naložba za prihodnost, se strinja tudi Lučka Podlipnik (nekoč Franko), ena od Slovenk, ki so pred domačimi navijači v Kranju stopile na oder – leta 2007 na svoji poslovilni tekmi: »Pogosto se dogaja, da so mladi plezalci izjemno telesno močni, vse lahko zadržijo in daleč priplezajo, Janji pa se ob tem vidi tudi, da zna plezati. Noge ji padejo, kamor morajo, tekoče gre, nič ne okleva, kar prilepi se na oprimek.«

Mina in Domen sta imela sredi sezone enako težavo, poškodbo gležnja, a sta jo že davno pustila za seboj, je pa Radovljičanu po prihodu z zadnje preizkušnje svetovnega pokala na Kitajskem ponagajalo zdravje, vnetje ušesa je zahtevalo tudi antibiotike in ga prikrajšalo za nekaj dni treninga, a upa, da bo do tekme nared in bo v steni užival, s skupno razvrstitvijo pa se ne obremenjuje. Ta čas je četrti, a se lahko povzpne tudi še povsem na vrh, saj za vodilnim Gautierjem Supperjem zaostaja za 38 točk. Še v precej ugodnejšem položaju je Ptujčanka, ki pred finalom vodi s 33 točkami naskoka pred Jain Kim.

V slovenskem taboru bodo sicer priložnost dobili vsi, za katere sta trenerja Roman Krajnik in Katja Vidmar ocenila, da so dorasli tekmam najvišje ravni. Tako bo domače barve zastopalo kar 15 udeležencev, osem deklet in sedem fantov, med njimi šest novincev – štiri plezalke in dva plezalca. Ob »sveti trojici« imata realne možnosti za finale še Urban Primožič in Tjaša Kalan. »Glavno je, da gredo v steno uživat, le na ta način se tudi za rezultate ne bo bati,« je prepričan selektor Krajnik in v isti sapi polaska prirediteljem poslastice v Zlatem polju: »Kranjska preizkušnja je med trenerji in tekmovalci izjemno dobro zapisana, velja za eno od boljših, če ne kar najboljšo v koledarju. Temu pritrjuje tudi vsakoletna zelo številčna udeležba.« In res: letos je seznam prijavljenih še daljši kot lani, na njem je kar 113 imen – 44 ženskih in 69 moških.

Med tistimi, ki so s tekmo domala spojeni, je tudi njen vodja Tomo Česen, ki se večkrat nostalgično zazre v zgodovino, proti začetkom kranjske pravljice: »Začelo se je pred dvema desetletjema z mastri z izključno domačimi tekmovalci, nato smo prireditev internacionalizirali, naslednja stopnička je bila uvrstitev v koledar svetovnega pokala. Dvajset let je dolga doba, nikdar se nisem tekme loteval z rutino, vselej smo dodali kaj novega, letos bosta to dva delegata MOK, ki na terenu preverjata zamisel o tem, da bi športno plezanje postalo olimpijski šport že leta 2020 v Tokiu. Zaradi njiju bo letos kranjsko prizorišče še lepše kot doslej.« Danes bodo na sporedu kvalifikacije (moški ob 9., ženske ob 14. uri) in polfinale (20), jutri pa večerni finale (19). Za sobotno vstopnico bo treba odšteti 4 €, za nedeljsko 8 €.