Nov rekord, sicer pa počasnejši časi

Tek na Šmarno goro: Mitja in Mateja Kosovelj najhitrejša Slovenca, Avstrijka Andrea Mayr postavila nov najhitrejši čas.

Objavljeno
05. oktober 2014 01.35
Tek na Šmarno goro 4.10. 2014
Špela Robnik
Špela Robnik
Ljubljana – Čeprav so posledice letošnjega žledoloma na poti na Šmarno goro večinoma že odpravljene, so jih tekači na tradicionalnem 35. gorskem teku vseeno občutili. Nekoliko težja in daljša proga je botrovala malce slabšim rezultatom, izjema je bila le odlična Avstrijka Andrea Mayr, ki je bila v tej sezoni brez prave konkurence.

Priljubljeno ljubljansko pohodniško točko so včeraj že 35. osvajali najboljši gorski tekači, tudi tokrat z vseh koncev sveta. Tekma je bila zadnja v seriji letošnje sezone svetovnega pokala in dala tudi končne zmagovalce. Lanskega naslova najboljša slovenska tekačica Mateja Kosovelj ni ubranila, že vnaprej je vedela, da bo verjetno Mayrjeva zanjo neulovljiva. Tako je v absolutni konkurenci končala na 2. mestu, medtem ko je Avstrijka popravila rekord pri dekletih – 48:04. Kosoveljeva je za njo zaostala za skoraj štiri minute, vseeno pa v skupnem seštevku prav tako končala druga.

»Sem zadovoljna, sezona je pri koncu, zato sem bila morda že nekoliko manj motivirana, ampak se je vse dobro izteklo. Na koncu sem kar dobro nastopila,« je povedala in dodala, da bilo drugo mesto zanjo pač najboljši mogoč razplet. »Mayrjeva je letos res odlična, težko bi jo premagala. Sicer pa bi se lahko zame razpletlo tudi slabše. Proga mi namreč ne ustreza najbolj, zato nisem bila tako samozavestna,« je še povedala Novogoričanka.

Najboljša Slovenka na tekmi je včeraj uživala v ugodnem vremenu in prijetnem vzdušju, zmotila jo je le zaradi žledoloma nekoliko spremenjena proga. »Precej so jo morali obnavljati. Konfiguracija je bila sicer enaka kot v prejšnjih letih, toda določeni deli so se mi zdeli malo težji in so tudi upočasnili traso, zato so bili rezultati večinoma pri vseh nekoliko slabši. Razen seveda pri Avstrijki. Ampak ona je toliko boljša od ostalih, da bi se čudila, če ne bi dosegla rekorda.«

V moški konkurenci je vrh na nadmorski višini 669 m prvi dosegel Eritrejec Petro Mamu (41:59), Kosovelj je za najboljšo slovensko uvrstitev poskrbel na 5. mestu (45:22). »Solidno, čeprav nisem najbolj zadovoljen s prvim delom proge. Noge nekako niso bile prave. Je pa bilo od Grmade naprej nekoliko bolje. Dosegljivo je bilo tudi tretje mesto, saj so bile razlike majhne, čas pa s prejšnjimi leti ni primerljiv, saj je bila proga nekoliko daljša,« je povedal Kosovelj, ki je v svetovnem pokalu zaključil kot četrti, tako kot njegova mlajša sestra pa v največji meri za letos že zaključil gorske nastope. Odtekla bosta še kaj za dušo, sicer pa vzdrževala dobro pripravljenost in kajpak skušala ostati zdrava za štart v novo sezono.