Nov svetovni rekord Cate Campbell

Odlična avstralska plavalka je do danes najboljšo svetovno znamko na 100 metrov prosto popravila za desetinko (50,91).

Objavljeno
28. november 2015 13.50
J. P.
J. P.

Sydney - Avstalska plavalna šampionka Cate Campbell postavlja nove mejnike. Na državnem prvenstvu v Sydneyju je namreč popravila svetovni rekord na 100 metrov prosto in postala prva tekmovalka v zgodovini, ki se je spustila pod magično mejo 51 sekund. S časom 50,91 je za natanko desetinko popravila prejšnjo rekordno znamko rojakinje Libby Trickett izpred šestih let.

Zanimivo pa je, da se 23-letna Avstralka do izvrstnega dosežka ni dokopala na 100-metrski, temveč na 200-metrski razdalji; v prvi polovici tekme je res dala vse od sebe, nato pa načrtno popustila in prišla v cilj celo kot zadnja v skupini, na ta račun se je nato tudi rahlo pošalila: »Mislim, da nihče na svetu ne more trditi, da je postavil svetovni rekord, čeprav je v cilj priplaval zadnji. Meni se je to posrečilo.«

Campbellova se je predlani v Barceloni na 100 metrov prosto okitila z naslovom svetovne prvakinje, z avstralsko štafeto pa ima še dve zlati odličji z največjih tekmovanj: z olimpijskih iger leta 2012 v Londonu in letošnjega svetovnega prvenstva v Kazanu.