Nov uspeh za slovenske čolni - ekipni naslov evropskih prvakov!

Slovenci Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven so na EP v Vardarju postali ekipni evropski prvaki v spustu.

Objavljeno
12. maj 2017 21.15
Veslanje/SP v spustu
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Vardar - Slovenska reprezentanca v spustu na divjih vodah je tudi drugi dan evropskega prvenstva v Skopju posegla po kolajni, in to najžlahtnejši. Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven so na Vardarju ugnali vso konkurenco in se veselili prve ekipne zlate kolajne v klasičnem spustu na dosedanjih evropskih prvenstvih.

Slovenska trojica je na evropskem prvenstvu v spustu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka v Makedoniji, pokazala izjemno ekipno vožnjo, lahko bi rekli takšno iz učbenikov, in se zasluženo veselila kolajne najžlahtnejšega leska.

Žnidarčič, Urankar in Oven so v cilju slavili z dobre pol sekunde naskoka pred Nemci Nicom Pauflerjem, Finnom Hartsteinom in Andreasom Heilingerjem. Ekipa Francije, za katero so veslali Paul Graton, Damien Guyonnet in Paul Jean, je bila tretja.

»Zelo sem vesel, da smo premagali Nemce, še posebej zato, ker so oni premagali nas lani. Poleg tega je to tudi prva zlata medalja v ekipni klasični preizkušnji za Slovenijo,« je po velikem uspehu povedal Anže Urankar, član zmagovite kajakaške ekipe, ki se je lani veselila naslova svetovnih prvakov v sprintu, pa tudi srebra v klasiki na svetovnem prvenstvu v Banjaluki (enaka postava je osvojila kolajno v klasiki, v sprintu pa je na svetovnem prvenstvu namesto Simona Ovna veslal Vid Debeljak).

Še drugo kolajno na tem prvenstvu je osvojil Simon Oven, ki je bil v posamični preizkušnji klasičnega spusta drugi. Tokrat se je z reprezentančnima kolegoma povzpel povsem na vrh: »Vedel sem, da se bomo borili za zlato medaljo, vendar nisem bil povsem prepričan, da res lahko zmagamo. Anžetu in Nejcu sem poskušal v ekipni tekmi čim bolj pomagati in je uspelo.«

Smejalo se je tudi najizkušenejšemu članu ekipe Nejcu Žnidarčiču, ki je v posamični klasični preizkušnji taktiziral ter hranil moči za ekipno tekmo v klasiki, predvsem pa za sprinterske tekme. »Zelo sem ponosen na oba fanta. Včeraj sem malo počival. Simon je včeraj osvojil medaljo, zato je bil zelo 'napaljen', Anže prav tako. Imeli smo dobro taktiko skozi celo tekmo. Nismo tako fizično dobri kot Nemci, vendar smo si zamislili dobro taktiko, jo izpeljali in mislim, da je bil to ključ do današnje zlate medalje,« je dodal Žnidarčič. V soboto v Skopju sledijo posamične tekme v sprintu na divjih vodah, v nedeljo pa še ekipne preizkušnje.