Nova dopinška afera: v Riu tudi brez bolgarskih dvigovalcev uteži

Dopinški prekrški bodo očitno precej oklestili seznam nastopajočih na olimpijskih igrah prihodnje leto v Riu.

Objavljeno
20. november 2015 15.27
afp/ WEIGHTLIFTING-EURO-2011-MEN-105KG
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Houston - Dopinški prekrški bodo očitno precej oklestili seznam nastopajočih na olimpijskih igrah prihodnje leto v Riu. Medtem ko nastop ruskih atletov še visi v zraku, pa je že jasno, da so brazilska vrata zaprta bolgarski reprezentanci v dviganju uteži, saj je kar enajst tamkajšnjih tekmovalcev letos goljufalo oziroma bilo pozitivnih na dopinških kontrolah. Zato se je mednarodna zveza po sestanku v Houstonu odločila za skrajen ukrep in bolgarski izbrani vrsti prepovedala nastop v Riu.

»Bolgarija ni upravičena do udeležbe na prihajajočih olimpijskih igrah,« so sporočili vodilni v svetovnem dviganju uteži. Bolgarski tekmovalci so se sicer zaradi pozitivnih testov na steoride že prej odpovedali sodelovanju na evropskem prvenstvu, prav tako so ostali brez olimpijskih nastopov v Pekingu (2008), saj je tedaj celotna reprezentanca padla na dopinškem preizkusu. Za nesojene udeležence iger, osem dvigovalcev in tri dvigovalke, je bil usoden test, ki jim je dokazal zlorabo anaboličnega steroida metandienona.

Nekoliko milejša kazen je iz enakega razloga doletela Romunijo, ki bo lahko v Rio poslala enega tekmovalca manj, kot je bilo sprva predvideno.