Nova Rusinja brez olimpijske medalje

Ruska gimnastičarka Tatjana Černova je ostala brez olimpijske medalje iz Pekinga, padla je na dopinškem testu.

Objavljeno
24. april 2017 21.01
curs anaboliki
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Moskva - Mednarodni olimpijski komite je ruski atletinji Tatjani Černovi odvzel medaljo, osvojeno na olimpijskih igrah v Pekingu 2008. Vzrok je dopinški prekršek, odkrit s ponovnim testiranjem vzorcev. Zdaj 29-letna Rusinja je ostala brez brona v sedmeroboju.

»Druga analiza vzorca Černove iz Pekinga 2008 je pokazala, da si je športnica pomagala s prepovedanim sredstvom turinabolom,« je danes sporočil Mok.

Zanimivo je, da do svoje medalje Černova sicer tudi v Pekingu ni prišla na tekmovališču, temveč po odvzemu srebra Ukrajinki Ljudmili Blonski, ki si je tudi pomagala na nedovoljen način. Mok je pozval Černovo, naj vrne medaljo, obenem pa je njeno ime izbrisal s seznama dosežkov na igrah v Pekingu.

Po novem bo do medalje prišla Britanka Kelly Sotherton, ki je olimpijsko tekmo sicer končala na petem mestu.

Ob diskvalifikaciji Černove je Mok potrdil še podoben ukrep pri Maksimu Dildinu; tekač na 400 metrov sicer ni bil tako uspešen, v Londonu 2012 je bil 17. Zdaj je ostal brez te uvrstitve, diskvalificirali pa so tudi rusko štafeto na 4 x 400 metrov, katere član je bil. Tudi v njegovem vzorcu so od drugem testu našli sledi turinabola.