Novi mejnik žoge v kranjski vodi

Vaterpolisti Triglava bodo v soboto prvič nastopil v jadranski ligi.

Objavljeno
27. september 2012 16.28
Slovenija, Kranj, 16.06.2011 -Tiskovna konferenca vaterpolo reprezentance na letnem bazenu. Na sliki kapetan Erik Bukovac. Foto: Leon VIDIC/DELO
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Kranj – Z Gorenjskega nazadnje niso prihajale dobre športne novice. Ugasnili sta hokejsko moštvo na Jesenicah in rokometno v Škofji Loki, vrhunske košarke v Kranju že dolgo ni, nogometaši so pri dnu lestvice. Včeraj pa so vsaj malce vedrine naznanili kranjski vaterpolisti.

Če je Dubrovnik meka igre z žogo v bazenu na Hrvaškem, Margaretin otok sredi Budimpešte na Madžarskem in Neapelj nekoč, danes pa Genoa v naši italijanski soseščini, je Kranj že dolgih šest desetletij nesporno središče slovenskega vaterpolskega utripa. Kajpak so si v tej dolgi dobi sledili vzponi in padci, toda tudi ko je bila naša reprezentanca najmočnejša in trikrat doslej nastopila na evropskem prvenstvu (Firence 1999, Kranj 2003, Beograd 2006), so bili najvidnejši igralci učenci kranjske šole. Pozneje se je zgodba za nekaj časa preselila v Koper, Obala je bila nedvomno primerno prizorišče, tribune v Žusterni niso bile več prazne, toda pričakovanega širšega učinka za slovenski vaterpolo ta selitev ni prinesla.

»Koper ni znal svoje nove vloge dobro izkoristiti, v Kranju bo vendarle drugače. Preprosto je imel Triglav vedno bolj odločne in trmaste fante, željne dela in tekmovalnih izzivov,« je prepričan naš dolgoletni reprezentant, povratnik na Gorenjsko in zdaj novi Triglavov kapetan Erik Bukovac: »Na jasnem smo si, da vsaj uvodni tedni nikakor ne bodo lahki, naše moštvo bo igralo proti vaterpolistom s kolajnami z največjih tekmovanj. Toda to je edina pot za novi kakovostni vzpon v Kranju. Le v močnih preizkušnjah mlado moštvo lahko napreduje.«

Trener Triglava ostaja nekdanji Bukovčev soigralec Primož Troppan, ki je na včerajšnji novinarski konferenci zanikal namigovanja, da bi hkrati vodil še reprezentančno vrsto, ki bo poslej – tako kot nekoč – jedro igralcev črpala prav iz kranjskega kluba. Na seznamu za jadransko ligo, ki jo bo Triglav prvič okusil to soboto v Zagrebu pri Mladosti, je ta čas 24 vaterpolistov, poleg Bukovca naj bi se k matičnemu klubu vrnila še Teo Galič in morda tudi Matej Nastran. Na sporedu bo 22 kol, sobotne tekme v Kranju bodo ob 19.30, domača premiera bo v 4. kolu, 13. oktobra proti Budvi.