Novi selektor Kovač vidi največji izziv v SP

Odbojkarska reprezentanca že skoraj popolna v Kranjski Gori, manjkata le še Urnaut in Čebulj. Kozamernik k Trentinu.

Objavljeno
11. maj 2017 19.15
Slobodan Kovač
Janez Porenta
Janez Porenta

Kranjska Gora - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca, ki se te dni počasi sestavlja v Kranjski Gori pod taktirko novega selektorja, Srba Slobodana Kovača, ki se ji je pridružil v začetku tedna, bo že v nedeljo v Hočah in dan pozneje za zaprtimi vrati v Stožicah odigrala uvodni pripravljalni tekmi pred prvim od treh vrhuncev sezone - domačim kvalifikacijskim turnirjem (med 24. in 28. majem) za nastop na svetovnem prvenstvu, na katerem Slovencev doslej še nikdar ni bilo zraven.

»Seveda je moj predhodnik Andrea Giani, moj prijatelj še iz igralskih časov, o katerem lahko povem vse dobro, letvico dvignil visoko, a mi imamo nove cilje - glavni izziv je prvič se prebiti na svetovno prvenstvo, sploh ker bomo v Stožicah gostili kvalifikacijski turnir,« je ambiciozne načrte razkril selektor Kovač, ki bo sprva stavil na preverjene kadre: »Niti ni časa za eksperimentiranje, zato se bom naslonil na fante, ki so bili ogrodje ekipe in ki so nosili glavno breme že v preteklosti.«

Kot poudarja 49-letni srbski strokovnjak, v pravkar končani sezoni turški prvak s Halkbankom (pod njegovim vodstvom je igro organiziral slovenski reprezenetnat Dejan Vinčič), je v primerjavi z lanskim letom največji plus te ekipe bloker Jan Kozamernik, novopečeni član italijanskega velikana in finalista Trentina, ki lani zaradi študijskih obveznosti ni oblekel dresa z državnim grbom. »Ta reprezentanca ima kakovost, tudi jaz jo imam, meriti moramo torej visoko,« se strinja Kovač.

Prav »Turki« (ob selektorju in Vinčiču še bloker Alen Pajenk in sprejemalec Alen Šket) so se doslej kot zadnji pridružili pripravam v Kranjski Gori, soigralci pa še čakajo »Italijana« Tineta Urnauta, ki se bo priključil jutri, in Klemna Čebulja, ki bo na voljo še dan pozneje. Oba sta namreč igrala v finalu italijanskega prvoligaškega tekmovanja, Čebulj je bil uspešnejši od Urnauta, ki bo - kot zagotavlja Kovač - ostal kapetan slovenske izbrane vrste.