Novi trije ruski dopinški grešniki so se pokesali

Še trije ruski atleti so priznali, da so v preteklosti jemali doping, med njimi tudi zlata atletinja Julija Čermonskaja.

Objavljeno
03. maj 2017 16.16
Athletics IAAF Russians
N. Gr.
N. Gr.

Moskva - Ruski dopinški škandal ne pojenja, odločitev o sistematični prepovedi nastopanja ruskim atletom pa se iz tedna v teden zdi vse bolj pravilna. Novi primeri dopinških grešnikov še vedno prihajajo na plan, zadnja med njimi je atletinja Julija Čermonskaja, ki je s štafeto na 4 x 100 metrov osvojila zlato medaljo v Pekingu.

Tako Čermonskaja kot preostale tri članice ekipe so ostale brez doseženega izida, saj so jim po ponovnem testiranju vzorcev z iger, ko so odkrili vsebnost prepovedanih snovi, odvzeli medalje in športnice suspendirali. Nečedno početje sta priznala še suvalca krogle Ana Omarova in Soslan Cirohoc, ki oba že prestajata dveletno kazen zaradi dopinških prekrškov.

»Upamo, da bodo ta dejanja pospešila naša prizadevanja, da se spet vključimo v mednarodno atletsko družino. Mislim, da naš položaj zaradi teh priznanj ne bo slabši,« je dejala koordinatorka ruske atletske zveze Jelena Ikonikova.

Današnje priznanje trojice je sledilo podobnemu koraku petih ruskih atletov prejšnji mesec. Takrat so ravnanje proti dopinškim pravilom priznali Antonina Krivošapkova, članica olimpijske srebrne ruske ekipe iz Londona 2012, še ena nekdanja dobitnica medalje z olimpijskih iger, suvalka krogle Jevgenija Kolodko, metalka kladiva Ana Bulgakova, metalka diska Vera Ganejeva ter skakalec s palico Dimitrij Starodubcev. Vsi so sicer že pred tem dobili kazni prepovedi nastopanja in ne smejo na tekmovanja do leta 2018 ali 2019.

Ruska atletika mora opraviti strog očiščevalni program, ki ji ga je naložila krovna olimpijska organizacija Mok. Rusi morajo, da bi dosegli umik prepovedi nastopov svojih športnikov, ki jih je v zadnjem letu v zelo slabo luč postavilo McLarnovo poročilo o sistematičnem dopinškem programu v tej državi, poostriti boj proti dopingu.