Novozelandci zmagali, a na krovu Oracla

Pokal Amerike: lastnik ameriške zmagovalke verjame, da je za vselej spremenil jadranje, Novozelandci se tolažijo s Couttsom in Sptihillom.

Objavljeno
26. september 2013 21.50
SAILING-US-AMERICAS-CUP
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

San Francisco – Veliki dvoboj katamaranov v »vodnem svetu« jadralskega Pokala Amerike se je sicer končal s pričakovanim zmagoslavjem Oracla, a po izjemni bitki, v katerem je posadka ameriškega katamarana osem regat visela na robu poraza. Novozelandski Emirates je namreč v dvoboju na devet zmag vodil že z 8:1. Takšne drame ni bilo v vsej 162-letni zgodovini pokala.

Tudi v zadnjem, devetnajstem dvoboju (dva več sta bila, ker so Oracle kaznovali že pred štartom z odvzemom dveh točk) so bili Novozelandci pred zmago, a je na koncu tehtnico v korist pisane posadke ameriške jadrnice (med enajsterico na krovu sta bila le dva Američana) prevesil sijajen manever taktika Bena Ainslia. Britanec, ki je po vodstvu Novozelandcev z 8:1 zamenjal taktika Johna Kosteckyja, je bil ključ do vseh zmag. To priznava tudi skipper Jimmy Spithill, ki je bil seveda drugi mož zmagoslavja na začetku sicer favoriziranega ameriškega katamarana.

Velike predstave Oracla je bil najbolj vesel seveda lastnik projekta Larry Ellison. Ameriški milijarder, ki je v jadrnice Oracle za 34. Pokal Amerike vložil več kot 100 milijonov dolarjev (skupno je petnajst ekip oziroma sindikatov vložilo 1,4 milijarde dolarjev), je po lastnem prepričanju rešil najstarejšo športno tekmovanje na svetu pred razsulom, ki mu je grozilo po majski tragični smrti Britanca Andrewa Simpsona na treningu na švedski jadrnici Artemis, uporu izzivalcev, med katerimi so le trije zbrali petdeset in več milijonov dolarjev za 22 metrov dolg visoko tehnološki katamaran »AC 72«, in porazu, ki mu je grozil v velikem finalu. Veliko je bilo tudi kritik na račun jadrnic, ki dosežejo sicer vratolomno hitrost 75 km/h. »Ves čas pokala sem bil tiho in čakal na konec prepričan, da bo zmagal jadralski šport. Posadke so na morju povedali svoje. Prepričan sem, da bo letošnja regata za vselej spremenila jadranje. Bila je tudi najlepša, ki sem jo kdajkoli videl,« je po izjemnem preobratu žarel od veselja Ellison, ki bo kot zmagovalec seveda krojil usodo Pokala Amerike, tako tehnološko kot z izbiro gostiteljev. Ellison je bil tudi tisti, ki je odslovil ameriškega taktika.


Novozelandci se po bolečem porazu tolažijo, da so po svoje vendarle zmagovalci, saj sta prva moža Oracla, ob milijarderju Ellisonu seveda, njihova sodržavljana. Vodja celotnega projekta je dvakratni osvajalec jadralskega grala Russell Coutts, »kapetan plovila« pa Spithill. Razočaranje v deželi »Kivija« je bilo velikansko. Še zlasti, ker so bili po prednosti sedmih zmag vsi prepričani, da dvoboja ne morejo izgubiti. Zanimive so bile tudi raziskave javnega mnenja. Projekt Emirates New Zealand, ki ga je s 30 milijoni dolarjev davkoplačevalskega denarja podprla novozelandska vlada, vodila pa menedžer Grant Dalton in skipper Dean Baker, je pri vodstvu z 8:1 podpiralo 58 odstotkov vprašanih (36 jih je bilo, da se podpora nadaljuje, 22 pa za to, da se celo poveča). Pri 8:8 jih je bilo proti kakršnikoli podpori že 55 odstotkov, za pa le 32 odstotkov. Kakorkoli že, v deželi s 4,5 milijona prebivalcev so veseli, da se je končala velika napetost oziroma da se bodo ljudje po dveh mesecih vrnili k normalnem delu. V. D.