Novozelandski izzivalci blizu katastrofi

Prestižna jadralska regata za pokal Amerike še ni odločena, Oracle vrača udarec.

Objavljeno
15. september 2013 14.35
SPO-WAT-SAI-AMERICA'S-CUP---FINALS-RACES-8--9
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
San Francisco - Najprestižnejše jadralsko tekmovanje na svetu, regata za pokal Amerike, še nima zmagovalca. V vodstvu je sicer novozelandska posadka izzivalcev, a branilci naslova iz ameriškega moštva Oracle tudi še niso rekli zadnje besede. Novozelandci so bili na robu katastrofe, potem ko se je njihov katamaran skoraj prevrnil.

Spektakel v vodi za že 34. pokal Amerike si je pred obalo San Francisca ogledala množica kar 50.000 ljubiteljev jadranja, ki pa je bila navzoča le pri enemu plovu, ko je v osmi preizkušnji regate končno zmagal Oracle in za 53 sekund prehitel novozelandske izzivalce, potem ko se je v razburkanem morju in ob močnem nasprotnem vetru njihov futuristični katamaran razreda AC72 nevarno zamajal in se skoraj prevrnil, poroča STA.

»Bili smo blizu katastrofi, ko bi se prav lahko znašli na gladini obrnjeni na glavo. Zato smo srečni, da smo preživeli in da se je naš katamaran kljub vsemu dobro odrezal, seveda so izboljšave vselej možne. Ne glede na vse smo pripravljeni na nov boj. Brez hidravličnega sistema, ki nas je znova zravnal, bi se po vsej verjetnosti znašli v vodi,« je povedal kapetan novozelandske posadke Dean Barker.

Novozelandska ekipa še vedno močno vodi s točkovnim izkupičkom 6:0 in v zmagah s 6:2, od pokala pa je oddaljena še tri točke. Zmagovalna zasedba bo namreč tista, ki bo prva zbrala devet točk. Moštvo Oracle, kljub dvema zmagama, namreč še ni vknjižilo točke, kajti po sodniški odločitvi mednarodnega tribunala bo lahko točke zbirala šele z zmago v naslednjem plovu.

»Natanko to smo potrebovali. Ne morete si niti misliti, kako smo garali, da smo prišli do sem. Prepričani smo, da lahko zmagujemo, ne glede na točke. Dočakali smo naš veliki trenutek, pripravljeni smo na veličastno vrnitev, saj smo bili uspešni pri nekaterih modifikacijah našega plovila, da smo lahko še hitrejši. Gre za velik korak proti cilju in odločilni trenutek v regati,« je bil zadovoljen kapetan ameriškega moštva Jimmy Spithill.

Posadki sta po osmem plovu začeli devetega, v katerem so si na začetku nekaj prednosti priborili izzivalci, vendar pa je nazadnje tekmovalna žirija odpovedala dvoboj, kajti hitrost vetra je presegla zgornjo predpisano mejo 22,6 vozlov.