Ob bazenu kot stara zakonca

Plavanje: Dugonjić in trener Medvešek vse leto z mislimi pri OI.

Objavljeno
07. december 2015 18.59
Damir Dugonjič in Matija Medvešek na novinarski konferenci plavalcev ob vrnitvi z Evropskega prvenstva. Brnik, 07.December2015 [plavanje, portreti, novinarska konferenca, Damir Dugonjič, Matija Medvešek]
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Trener pri ravenskem Fužinarju Matija Medvešek najboljšega slovenskega plavalca Damirja Dugonjića pozna skorajda kot lasten žep. Sodelujeta namreč že dolgih 17 let. Leto 2015 je za oba drugačno od preteklih, saj imata ves čas v mislih olimpijske igre v Riu 2016. Je naporno, včasih tudi napeto, a stisneta zobe, saj čutita, da sta na pravi poti.

Medvešek pravi, da sta kot stara zakonca. »Povsem normalno je, da si včasih presedava. Vsekakor pa se ne prepirava glede treningov, Damir ni več otrok, OI so njegova želja, volja, interes. Jaz pa sem tisti, ki mu napiše program in pomaga pri izvedbi,« je dejal koroški trener, s katerim sta letos 80 odstotkov treninga opravila z drugimi plavalci: »Da ni sameval kot v prejšnjih letih.« Količinsko imata za sabo toliko vadbe, tudi moč sta dvignila na takšno raven, da bosta zdaj lahko začela z intenzivno vadbo.

Medvešek skrbno zapisuje ves program, natančno je izdelan do OI. »Prihodnje leto načrtujemo še višinske priprave v ZDA in Franciji. Močno mora dvigniti pripravljenost, če hoče konkurirati svetovnim tekmecem,« je opozoril.

S predstavami svojega varovanca na EP v 25-metrskem bazenu v Izraelu je zadovoljen. »Na 100 prsno je sicer naredil narobe vse obrate, ampak to je kratki bazen. Čeprav ni bil idealno pripravljen – a tudi drugi tekmeci niso bili –, je bilo EP dobrodošel pokazatelj konkurenčnosti,« je dejal Medvešek in razkril, da je 27-letnik v Netanyi nastopal bolan. »To se ponavadi zgodi, ko pridemo z višinskih priprav. Potrebuje namreč pet do šest tednov, da pride k sebi,« je še opozoril in pohvalil Dugonjićev pristop do treninga. »Pozna se, da je z leti regeneracija daljša. Zdaj, ko bodo na sporedu krajši in intenzivnejši treningi, bomo morali najti ustrezno pot za obnovo moči. Pri tem pa zaostajamo za tekmeci, saj si, denimo, ne moremo privoščiti bazenčkov z ledeno kopeljo in podobno. Vse je povezano s financami,« je še dodal Medvešek, čigar varovanec se po EP vrača v 50-metrski bazen.

Do OI v Riu ne bosta pri plavanju nič več spreminjala, novosti bodo le pri suhi vadbi. »Testirali smo gibljivost. Uvedli bomo vaje za mišične skupine, ki jih mora še ojačati,« je rezultate, ki odkrivajo nove rezerve, razkril sogovornik.

Je Dugonjićeve tekmece, ki so v Izraelu plavali hitreje kot diplomant Berkeleyja, sploh možno ujeti? »Damir je težak, takšnega tekmovalca natrenirati na 100 prsno je zahtevno. Vse je odvisno od odziva telesa – ali se bo pravočasno regeneriralo. Zelo hitro ga lahko namreč pretreniram. Ves čas si lahko na meji. Pri visoki intenzivnosti moraš biti zelo previden. Toliko pa ga seveda poznam, da vidim, kdaj je preveč,« je sklenil misli sogovornik.