Velik ekipni uspeh slovenskih plezalcev v Atlanti

Slovenski plezalki Mina Markovič in Maja Vidmar sta na tekmi v težavnostnem plezanju v Atlanti končali na 2. in 3. mestu.

Objavljeno
01. oktober 2012 08.19
Posodobljeno
01. oktober 2012 08.19
uho_mrak
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Atlanta - Slovenski plezalki Mina Markovič in Maja Vidmar sta na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju onstran Atlantika v ameriški Atlanti poskrbeli za velik uspeh. Obe sta namreč končali na zmagovalnem odru, Markovičeva na drugem, Vidmarjeva pa na tretjem mestu.

Markovičeva je s tem tudi zadržala vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, slovenski uspeh je dopolnil komaj 18-letni Domen Škofic, ki se je prvič uvrstil v finale in končal na osmem mestu.

V finalu sta Vidmarjeva in Škofic postavila osebna dosežka sezone, Škofic se je celo veselil najboljšega dosežka kariere, Markovičevo pa je od zmage ločil le nekoliko slabši dosežek v polfinalu. »S plezanjem sem zadovoljna, napako iz polfinala mi je uspelo popraviti in dobro odplezati. Zelo sem vesela ponovnih stopničk in dejstva, da se forma ponovno počasi vrača, vendar pa še to ni povsem to. Sedaj pa domov in še malo dodati do Kitajske,« je bila novega dosežka vesela najboljša slovenska športna plezalka.

Škofic, aktualni svetovni mladinski podprvak z letošnjega MSP v Singapurju, je v polfinalu Atlante vpisal šesti dosežek, v svojem krstnem finalu na tekmah največje ravni v članski konkurenci pa je tudi prikazal dobro predstavo ter padel šele v drugi polovici zelo zahtevne smeri. »Finalni nastop bi bil lahko boljši, vendar sem zadovoljen. To je moja najboljša uvrstitev do sedaj in sem motiviran da jo izboljšam že na naslednji tekmi,« je bil uspeha kariere vesel Škofic.

Najbolje se je od Slovencev v polfinalu odrezala Maja Vidmar ter se s tretjim mestom prebila v svoj prvi letošnji finale, v katerem je suvereno plezala večji del smeri, padla pa je pet gibov od mesta, na katerega se je pred njo povzpela Markovičeva. »Vesela sem stopničk. Plezala sem dobro, ampak malo prepočasi. Na mestih, kjer bi lahko počivala, sem vedela, da se ne smem ustavljati in da moram plezati naprej, ker sem imela še veliko pred sabo, časa pa premalo. Kljub 'navitim' rokam sem vztrajala in si priplezala stopničke. Želim si nadaljevati svetovni pokal v tem stilu,« je bila vesela Vidmarjeva.

V kvalifikacijah sta sicer Slovenki preplezali obe kvalifikacijski smeri do vrha. Četrti slovenski predstavnik v Atlanti Urban Primožič je tekmo končal v polfinalu na 22. mestu, piše STA.

Slovenska ekipa je na tekmi osvojila skupno tretje mesto (194 točk), pred njo sta se uvrstili le Avstrija (275) in Francija (240).

Do konca svetovnega pokala v težavnostnem plezanju po Atlanti sledijo še štiri tekme, s finalno tekmo zopet v domačem Kranju. Oktobra sledi azijska turneja s tekmami v kitajskem Xiningu, južnokorejskem Mokpoju in japonskem Inzaiju. Kranjska zaključna tekma letošnjega svetovnega pokala bo 17. in 18. novembra.