Obetavnega Markovca čaka krst v dvojnem četvercu

Slovensko veslaško reprezentanco bodo na prihajajočem EP v Vareseju zastopale štiri posadke.

Objavljeno
13. september 2012 11.05
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Zadnje dejanje veslaške sezone Slovencem ne prinaša rezultatskih izzivov, a bo EP v Vareseju dolgoročno še kako pomembno. Ob odsotnosti olimpijskih junakov Iztoka Čopa in Luke Špika bodo namreč iskali odgovore, s kom graditi veslaško prihodnost.

V Italijo so odpotovale štiri posadke, dvojni četverec (Gašper Fistravec, Jan Špik, Jernej Markovc in Matej Rojc), četverec brez krmarja (Marko Grace, Aleš Zupan, Grega Domanjko in Jure Grace), lahki dvojni dvojec Rajko Hrvat-Matevž Malešič in skifist Andraž Krek. Kvalifikacijski nastopi in morebitni repešaži pa jih čakajo v petek in soboto.

»Ob odsotnosti Čopa in Špika je reprezentanca optimalno sestavljena iz tistih članskih veslačev, ki so ta čas na razpolago. V danih okoliščinah sem z njeno sestavo zadovoljen. Glede na meritve na treningih je najbolje pripravljen dvojni četverec, ki sem ga pravzaprav začel sestavljati kmalu po koncu olimpijskih kvalifikacij. Skupaj so sicer veslači lahko sedli razmeroma pozno, saj je Markovc nastopal v mladinski konkurenci, vendar zaradi tega po moje niso nič slabše pripravljeni,« pravi selektor Miloš Janša.

Prav dvojni četverec (lani na EP sedmi) bo najbolj pod drobnogledom, saj so trije njegovi člani še lani nastopali na svetovnem prvenstvu na Bledu (15.), mehki prehod v člansko reprezentanco pa naj bi z njim doživel tudi svetovni in evropski mladinski podprvak Markovc.

»Konkurenca v vseh disciplinah je precej močna, saj bo nastopilo kar nekaj posadk z londonskih olimpijskih iger. Cilj za naše posadke je uvrstitev v A-finale, najboljše možnosti za to pa imata oba četverca. Sicer pa je to EP za nas zelo pomembno kot iztočnica za prihodnja leta,« je na najpomembnejšo iztočnico bližnjega evropskega prvenstva – nastopilo bo 448 veslačev iz 36 držav – opozoril Janša, ki bi si kajpak želel dobrega nastopa tudi pri Kreku, ki se vrača po poškodbi hrbta. Izplen na prvenstvu stare celine, predvsem pa to, kako se bodo veslači ujeli na veliki tekmi, mu bo namreč tudi smernica, kako se podati v novo olimpijsko obdobje, v katerem ne bo mogel več računati na natrofejnejšega slovenskega veslača vseh časov Iztoka Čopa. Prihodnje leto pa prinaša tudi svetovno prvenstvo v Južni Koreji.

S Špikom nastopa na evropskem prvenstvu v Italiji niti nikoli nista imela v načrtu, slednji bo sicer še nastopil 22. t. m. na državnem prvenstvu na Bledu in zato po počitku že trenira, se pa Čop te dni pospešeno pripravlja na svoje slovo od veličastne kariere, ki ga pripravlja v središču slovenske prestolnice – na Ljubljanici. Prihodnji konec tedna, 21. t. m. ob 19. uri, bo tam zbral veslaško smetano, vsa zveneča imena, s katerimi je v karieri bil velike bitke na največjih tekmah, med drugim svetovne prvake Olafa Tufteja, Jürija Jaansona, Marcela Hackerja, pa tudi nosilca številnih odličij s svetovnih prvenstev Vaclava Chalupo, tudi že upokojene zvezdnike, ki bodo ob tej priložnosti vnovič sedli v čolne in se pomerili na šprinterskem izzivu dvojnih dvojcev. Pri tem bodo razdeljeni v skupine in z menjavanjem posamezno zbirali točke.