Ocena in uvrstitev, ki sta Bertonclju zagotovili miren spanec

Telovadec Sašo Bertoncelj odličen v kvalifikacijah svetovnega prvenstva na Kitajskem. Danes znani vsi finalisti.

Objavljeno
04. oktober 2014 02.03
S. V., šport
S. V., šport
Nanning – Dvodnevne kvalifikacije gimnastičnih tekmovanj so lahko prava mora za tiste telovadce, ki se preizkusijo med prvimi in dobijo oceno, ki je na meji za uvrstitev v finale. Sašo Bertoncelj se na svetovnem prvenstvu v Nanningu k sreči ne ubada s takšnim dvomom. Po prvem dnevu je bil na konju z ročaji na 1. mestu, finale mu lahko prepreči res le še čudež.

Najboljši slovenski telovadec v zadnjih letih je na Kitajsko sicer odpotoval s prepričanjem, da zmore, sicer se na tako dolgo pot niti ne bi podal, kljub temu pa je tudi pri njem vendarle bilo nekaj negotovosti, kako se bo vse skupaj razpletlo. Po majskem evropskem prvenstvu sta se mu pač edini dve tekmi ponesrečili, za treninge se ob bolečinah v operiranem komolcu težje stoodstotno zbere, a ko je najbolj štelo, je vendarle pokazal, česa je sposoben. V včerajšnjih kvalifikacijah najpomembnejšega letošnjega tekmovanja je namreč prikazal najboljšo sestavo po finalni na EP, sodniki so mu od izhodiščne ocene 16,500 odbili manj kot točko, 15,558 pa doslej na svetovnih prvenstvih še ni videl ob svojem imenu.

»Ocena je res lepa, izjemno sem je vesel, čeprav s svojim nastopom povsem zadovoljen vendarle ne morem biti. Pri kolesu na enem ročaju mi je namreč roka zdrsnila in ni veliko manjkalo, pa bi padel z orodja. A sem se nekako rešil, je pa bilo vidno, da sem se znašel v težavah, tako da so mi sodniki tu desetinko gotovo odbili. Ni veliko, pa vendar to in še nekaj malenkosti bi se dalo popraviti,« je bil še vedno kar samokritičen Bertoncelj, presenečen, da je vodilni po »prvem polčasu«. »Zelo bi bil zadovoljen že, če bi bil po prvem delu kvalifikacij na tretjem, četrtem mestu, če bi me denimo prehitela Hrvata Filip Ude in Robert Seligman ter Britanca Daniel Keatings in Max Whitlock. Nikakor nisem pričakoval, da bom prehitel kar vse štiri,« je priznal Škofjeločan, vesel, ker se bo bržčas znebil celo kar obeh otoških tekmecev, saj sta bila Keatings in Whitlock, ki imata sestavi z izhodiščnima ocenama 17,100 in 17,200, včeraj šele peti in šesti, možnosti za finale so pri obeh minimalne.

Moški del kvalifikacij se bo končal danes popoldne po srednjeevropskem času, Bertoncelj pa bo drugi del pospremil povsem mirno, četudi je v njem še kar nekaj kandidatov za preboj med osmerico. Da bi namreč ostal brez finala, bi se morale danes zgoditi prav nenavadne stvari, veliko bolj je pričakovati, da se bo obdržal povsem pri vrhu (tudi zato, ker bo imel marsikateri telovadec v mislih tudi ekipni rezultat, ne zgolj posamičnega). »Če bi med Britanca prehitela, bi še bilo nekaj dvomov, tako pa bom lahko povsem mirno spal,« je še dodal Bertoncelj, preden se je odpravil na zasluženi počitek.

Glavni adut slovenske reprezentance je torej svoje delo opravil z odliko, medtem pa sta debitanta na SP Žiga Šilc in Peter Lampret zaostala daleč za pričakovanji selektorja Sebastijana Piletiča, saj sta oba že po polovici tekmovanja močno zgrešila cilj. Šilc, ki naj bi se na parterju uvrstil med 20. in 30. mestom, je bil že včeraj z oceno 14,300 43. (na preskoku, ki mu je služil za ogrevanje, je bil zadnji, 21.), Lampret pa je na krogih meril na mesta med 30 in 40, a je bil s 13,866 šele 53. (na bradlji, na kateri je nastopil bolj za razbijanje treme, pa je bil 97.).