Odbojkarice do brona na domačem EP

Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je v tekmi za kolajno na EP v Podčetrtku s 3:2 premagala Nizozemsko.

Objavljeno
14. november 2015 18.32
Ali Žerdin
Ali Žerdin
Podčetrtek - Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je na domačem evropskem prvenstvu v Podčetrtku osvojila tretje mesto. V malem finalu je Slovenija igrala z Nizozemsko in zmagala s 3:2. V tekmi za prvo mesto se bosta merili Rusija in Ukrajina.

Slovenke so poskrbele za razburljivo predstavo, a s srečnim koncem. Potem ko so nekoliko slabše začele in imele že skorajda dobljen četrti niz, pa so na koncu v petem strnile moči in zasluženo dobile bronaste kolajne.

Uvod prvega niza je bil za domačo ekipo spodbuden. Do prvega tehničnega odmora so si priigrale tri točke prednosti (8:5), ki pa se je pozneje stopila. Nizozemska je začela prevladovati, domačim pa ni pomagalo niti posredovanje trenerja z minutami odmora. Tekmice so si priigrale trdno prednost (18:13, 21:14) in niz zanesljivo pripeljale do konca.

V drugem nizu je bilo po podobno dobrem začetku Slovenk kmalu spet izenačeno, vendar so bile tokrat domače igralke tiste, ki so narekovale ritem in zadržale minimalno prednost. Nekaj odličnih servisov in točk je prineslo temelje za miren konec niza, pa čeprav so se po domačem vodstvu z 20:17 in 23:20 Nizozemke še približale le na točko zaostanka, a je niz nazadnje le pripadel Sloveniji.

Spodbudno je bilo tudi nadaljevanje, saj je bilo v naslednjem nizu že 5:0. A borbene so bile tudi tekmice, tako da sta bili ekipi, čeprav je domača vmes vodila tudi že s 17:11, pri 18:18 spet skupaj. Sledila je razburljiva končnica, v kateri se je tehtnica enkrat že nagnila na nizozemsko stran (22:20). Toda servisi in borbena igra ter nekaj napak Nizozemk so prinesli želen rezultat in zmago s 25:23.

Razburljiv četrti niz je več zadovoljstva prinesel Nizozemkam. Zaostajale so večji del, tudi pri obeh tehničnih odmorih (8:6, 16:14), potem pa poskrbele za preobrat. Slovenija si je ob koncu sicer priigrala dve zaključni žogi (24:22), a ni zdržala, v končnici pa so bile bolj zbrane tekmice in s 27:25 izsilile odločilni peti niz.

Ta pa je bil povsem drugačna slika. Začetno vodstvo s 7:0 je domači ekipi pravzaprav že prineslo medaljo, in čeprav so se pozneje tekmice še približale (12:8), je bilo kmalu jasno, da se bodo v Podčetrtku veselile domače odbojkarice in njihovi navijači.

»Malo nervoze je bilo. Čeprav smo vodile, so se nam približale v četrtem nizu, a smo potem vse nadoknadile. Dale smo vse od sebe in se borile kot še na nobeni tekmi prej in res sem vesela, da smo dobile te bronaste medalje,« je dejala kapetanka Lena Gabršček.

Zmaga UkrajineUkrajina zmagala v Podčetrtku

S finalno tekmo med Ukrajino in branilko naslova Rusijo se je končalo evropsko prvenstvo v odbojki sede za ženske. Zlato medaljo so si priborile Ukrajinke, ki so v tesnem finalu ugnale Rusinje s 3:2, v zadnjem nizu je bilo 15:13.

Ukrajinke, na poti do finala so v petek v polfinalu s 3:0 premagale Slovenijo, so si z zmago tudi zagotovile neposredno vstopnico za paraolimpijske igre v Rio de Janeiru 2016. Ker je s tega tekmovanja tja vodilo le prvo mesto, bodo Slovenke priložnost, da se uvrstijo na največje tekmovanje za športnike invalide na svetu, iskale na svetovnem pokalu, ki bo na sporedu spomladi na Kitajskem.