Odbojkarjem Calcit Volleyballa prva zmaga v finalu končnice DP

Presenečenje v Tivoliju: ACH Volley izgubil prvo finalno tekmo.

Objavljeno
13. april 2017 22.17
Odbojka ACH Volley in Calcit v Kranju, 19. marec 2017 [ACH Volley,Calcit,odbojka,Kranj]
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - Odbojkarji Calcit Volleyballa so v prvi finalni tekmi končnice 1. DOL za moške v gosteh premagali ACH Volley s 3:1 (22, -21, 25, 14). Ekipi igrata na tri zmage, druga tekma bo na sporedu v ponedeljek, 17. aprila, v Kamniku.

Za ljubljanske odbojkarje je letošnji finale končnice državnega prvenstva že trinajsti zaporedni, na vseh dvanajstih dozdajšnjih pa so se veselili naslova slovenskih državnih prvakov. V petih letih so štirikrat do naslova prišli z zmagami proti Calcit Volleyballu, ki na najbolj pomembno domačo lovoriko čakajo vse od leta 2003. Toda zato so lani in letos v finalu pokalnega tekmovanja ugnali ACH Volley, in tudi na krilih zadnje zmage na zaključnem turnirju v Kranju so varovanci Gašperja Ribiča krenili v letošnjo finalno serijo.

Aktualni državni prvaki so v tekmo krenili brez poškodovanega in obolelega Jana Kozamernika, manjkal je tudi David Kumer. Manj težav s poškodbami so na drugi strani imeli Kamničani, saj je pri njih poškodovan le Jure Okroglič, ki pa je bil v ekipi. Po nervoznem začetku so s točko prednosti na prvi tehnični odmor odšli domači odbojkarji in to kljub s kar šestimi lastnimi napakami, toda z blokom Saše Štalekarja so ob drugem tehničnem odmoru gostje vodili za dve točki. Po dveh novih lastnih napakah in asu Maxsona Pereire so Ljubljančani zaostajali že za pet točk (14:19). Niz je bil odločen po bloku Pereire, saj so Kamničani domačinom pobegnili na 23:17, kljub temu pa so se morali Kamničani pošteno potruditi, da so prišli do vodstva z 1:0 v nizih. S trinajsto lastno napako ACH Volleyja je uvodni niz končal Jan Pokeršnik.

V drugem nizu so Ljubljančani nekoliko zmanjšali število lastnih napak, popravili so se tudi v bloku in po uspešnem napadu Stipa Jurića so ob prvem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama prednosti. Vendar nadaljevanje zanje ni bilo tako uspešno, saj so Kamničani z asom Jana Brulca izid na deveti točki izenačili, vseeno pa so po predolgem servisu Štalekarja odbojkarji ACH Volleyja tudi na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo. Tokrat le točke, ki pa so jo po napaki Pereire povečali na tri (18:15). Pred vstopom v končnico so po novi napaki gostov, tokrat Domna Kotnika, vodili že z 20:16, Apostolos Armenakis pa je izkoristil že kar prvo zaključno žogo za izenačenje v nizih.

Kamničani, ki so v drugem nizu naredili kar dvanajst lastnih napak, v napadu pa so bili le 28-odstotni, tudi tretjega niza niso začeli najbolje, saj so po asu Armenakisa odbojkarji ACH Volleyja povedli z 9:6. Toda po polminutnem odmoru so se gostje le zbrali, zaigrali bolje v napadu in po zaslugi Kotnika prvič v drugem nizu domačinom pobegnili za dve točki (15:13), z blokom Štalekarja za tri (20:17). Vendar so se na servis Dika Purića Ljubljančani vrnili v igro in s točko Armenakisa izenačili na 22:22. V razburljivi končnici so Kamničani po dveh napadih Pereire prišli do dveh zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih, nato so izkoristili četrto, ko je Armenakis poslal žogo v avt.

Četrti niz se je začel po željah domače ekipe, ki je povedla s 6:2, nezaustavljiv je bil Armenakis, po polminutnem odmoru pa so gostje svoj zaostanek prepolovili, na servis Kotnika pa so dosegli šest zaporednih točk za vodstvo z 11:8. Dvakratni zaporedni pokalni zmagovalci Slovenije so z blokom Matica Videčnika in novi točki nezaustavljivega Pereire na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo petih točk. Nerazpoloženi domačini so nato grešili v seriji, kar so Kamaničani izkoristili na najboljši možni način in s 25. točko Pereire, najbolj učinkovitega igralca tekme, povedli z 1:0 v zmagah.

ACH Volley - Calcit Volleyball 1:3 (-22, 21, -25, 14)
Športna dvorana Tivoli, gledalcev 500, sodnika: Miklošič (Maribor), Markelj (Bled).
ACH Volley: Flajs 5, Kovačič, Purić 5, Satler, Pleško, Jurić 5, Štern 9, Pokeršnik 12, Buculjević 3, Armenakis 17.
Calcit Volleyball: Štalekar 9, Hribar, Golob, Novljan 1, Ratek, Okroglič, Vidmar, Pereira 25, Brulec 4, Lakner, Kotnik 12, Štembergar Zupan 7, Videčnik 5, Konjedic.