Odbojkarsko SP: po derbiju popustili živci

Po porazu proti Poljakom so se Brazilci zaprtih ust sprehodili mimo novinarjev, selektor je enemu celo pokazal sredinec.

Objavljeno
17. september 2014 17.19
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Lodz - Tretji del moškega svetovnega prvenstva v odbojki na Poljskem, v katerega se je uvrstilo zadnjih šest »preživelih« reprezentanc, se je začel sprektakularno: z velikim derbijem pred več kot 12.000-glavo množico športnih navdušencev med gostitelji turnirja in branilci naslova Brazilci, ki so morali prvič na prvenstvu na kolena. Derbi je do potankosti upravičil svojo vlogo, saj ga je odločil šele skrajšani peti niz, pa še ta na razliko, Poljaki so zmagali s 3:2. Zanimivo pa, da so poraženci vknjižili celo dve točki več od njih (105:103).

Obe zasedbi sta se izkazali z več kot polovično uspešnim napadom, izstopal je predvsem nizki, toda nadvse skočni domači korektor Mariusz Wlazly, ki je prispeval kar 31 točk ob 63-odstotni učinkovitosti v napadu. Dvoboj je imel sicer izjemno težo, ker se je žreb dveh tričlanskih skupin tretjega dela poigral z reprezentancami, saj je v skupino G pahnil izbrane vrste brez realnih možnosti za končno lovoriko (Francija, Iran, Nemčija), v skupino H pa tri glavne kandidate za končno zlato (ob Poljski in Braziliji še olimpijska zmagovalka Rusija), od katerih bo najslabša ostala brez polfinala.

Poljska je naredila prvi velik korak, Brazilija pa ima popravni izpit že danes (20.25) v novem derbiju z Rusijo. Branilcem naslova so sicer po sinočnji tekmi popustili živci, saj so se v mešani coni zgolj sprehodili mimo novinarjev, brez da bi - kar zahtevajo pravila na tovrstnih tekmovanjih - kdo sploh odprl usta, le besni trener Bernardinho se je spozabil in enemu od domačih predstavnikov sedme sile pokazal sredinec. No, naposled se je pred brazilskimi novinarji vendarle razvezal jezik sprejemalcu Ricardu Lucarelliju, ki je bil jezen na svojo, pa tudi tekmečevo ekipo: »Od četrtega niza naprej je šlo vse narobe. Poljakom smo se pustili izzvati. Začeli so se norčevati iz nas in nas provocirati, mi pa bi se morali odzvati drugače. Ohraniti bi morali mirno kri in se osredotočiti na preostanek dvoboja, pa se nismo znali.«

Res je, v skrajšanem zadnjem nizu je poljskemu sprejemalcu prekipelo in se je zapletel v besedni spopad z brazilskim korektorjem Wallaceom, za kar ga je iranski sodnik Mohammad Shahmiri kaznoval z rdečim kartonom in izgubljeno točko njegove ekipe. Mladi selektor, Francoz Stephane Antiga, je jezikavega zvezdnika vzel v bran: »Je odličen igralec, krvavo potreben za našo ekipo. Z njim sem se pogovoril o njegovem obnašanju. Toda, zavedajte se, takšen tip igralca je naravni vodja našega moštva.« Zanimivo: drugega črtnega račka reprezentance, Bartosza Kureka, je Antiga precej bolj neusmiljeno pred prvenstvom odrezal iz kadra.

V sinočnjem manj odmevnem dvoboju skupine G so Francozi nadaljevali odlične predstave s tega prvenstva in niso Nemcem oddali niti niza, pri tem pa so jim poraženci pomagali kar sami, saj jim niso z mlahavim servisom povzročali nikakršnih težav. Earvin Ngapeth in Antonin Rouzier sta skupaj prispevala več kot dve tretjini vseh napadalnih točk »galskih petelinov«, ki jih ni zaustavilo niti deset uspešnih blokov Nemčije. Danes četo Belgijca na nemški klopi Vitala Heynena čaka obračun za biti ali ne biti s senzacionalnim Iranom, ki lovi zgodovinski prvi preboj ene od azijskih izbranih vrst v polfinale svetovnih prvenstev.

Skupina G

Francija : Nemčija 3:0 (15, 24, 22)
Ngapeth 20, Rouzier 16, Tillie 8, Le Roux 5, Le Goff 4, Toniutti 2; Grozer 14, Kaliberda 11, Westphal in Böhme po 6, Kampa 3, Broshog in Günthör po 2.

Nemčija : Iran (danes, 20.25)

Francija - Iran (jutri, 20.25)

Vrstni red: Francija 3 točke (nizi 3:0), Iran 0 (0:0), Nemčija 0 (0:3).

 

Skupina H

Poljska : Brazilija 3:2 (22, -22, -14, 18, 15)
Wlazly 31, Klos in Mika po 13, Nowakowski in Kubiak po 5, Konarski 4, Drzyzga 3, Winiarski 2; Lipe 17, Leandro in Lucarelli po 16, Lucas 15, Sidao 6, Wallace 4, Bruno 3.

Brazilija : Rusija (danes, 20.25)

Poljska - Rusija (jutr, 20.25)

Vrstni red: Poljska 2 (3:2), Brazilija 1 (2:3), Rusija 0 (0:0).