Odpadli vsi lanski dobitniki kolajn

Telovadec Sašo Bertoncelj kvalifikacije svetovnega prvenstva končal na tretjem mestu na konju z ročaji.

Objavljeno
05. oktober 2014 01.38
Sašo Bertoncelj je na svetovnem pokalu na konju z ročaji zasedel prvo mesto. Ljubljana 27. april 2013.
S. V., šport
S. V., šport
Nanning – Po odlični petkovi predstavi si je Sašo Bertoncelj drugi dan kvalifikacij na gimnastičnem SP v Nanningu ogledal povsem sproščeno. Vedel je, da brez finala ne bo ostal, bil pa je presenečen, da so se že včeraj poslovili nekateri tekmeci, ki jih je vsekakor pričakoval v boju za kolajne. Kvalifikacije je sicer Škofjeločan med 254 uvrščenimi telovadci na konju z ročaji končal na 3. mestu.

Malce počitka in malce ogleda preostanka kvalifikacij, takšen je bil včerajšnji Bertoncljev dan, potem ko je v petek za svoj nastop dobil oceno 15,558, s katero je prenočil na 1. mestu. Na samem vrhu se sicer ni obdržal, se je pa tik pod njim, saj sta ga prehitela le še nekdanji dvakratni svetovni prvak in aktualni olimpijski zmagovalec Madžar Krisztian Berki (16,066) ter Američan Alexander Naddour (15,633). »Tretje mesto v kvalifikacijah je vsekakor nad pričakovanji. Da, v soboto sem si lahko nadaljevanje tekmovanja ogledal povsem v miru, kar sta mi s slabšima petkovima nastopoma omogočila Daniel Keatings in Max Whitlock, kljub temu pa sem pričakoval, da bom izgubil še kakšno mesto več. Na papirju je bilo namreč še nekaj tekmecev boljših, a so delali napake,« je ocenil Bertoncelj, potem ko so v kvalifikacijah obstali vsi trije dobitniki kolajn z lanskega SP, prvak Kohei Kamejama (46.) ter podprvaka Whitlock (11.) in Daniel Corral Barron (54.). Slednji in Kamejama sta padla z orodja, Britanec sicer ni, prav tako pa ni veliko manjkalo, da bi. Brez osmerice je za las presenetljivo ostal tudi dvakratni dobitnik bronaste kolajne z EP Harutjum Merdinjan, obenem so se že poslovili finalisti letošnjega prvenstva stare celine Nikolaj Kuksenkov, Oleg Vernjajev in Vasilij Mihalicin.

»Finale bo vsekakor zanimiv, saj je bilo res veliko padcev, delno zaradi drugačnega konja, delno pa verjetno tudi zato, ker smo prvi dan najboljši postavili precej visoko mejo in so morali danes tekmeci več tvegati,« je razmišljal Bertoncelj, ki ga zdaj do finala loči kar teden dni. V njem se bo v soboto poleg Berkija in Naddourja meril še s Filipom Udejem, Cyrilom Tommasonom, Robertom Seligmanom, Andrejem Lihovickim in Keatingsom, ki je na koncu vendarle za las ujel osmerico.

Preostala dva Slovenca sta že vpisala končni uvrstitvi: Žiga Šilc je na parterju 92. in na preskoku predzadnji 37., Peter Lampret pa na krogih 115. ter na bradlji 211.

Dvodnevne kvalifikacije seveda niso dale zgolj finalistov za posamična orodja, ampak tudi za ekipno tekmo in mnogoboj. V torek, ko bo na Kitajskem padla prva končna odločitev, se bodo v ekipnem finalu pomerili domačini, Japonci, Američani, Britanci, Rusi, Nemci, Brazilci in Švicarji, medtem ko je s kvalifikacijami mnogoboja najbolje opravil Kohei Učimura. Če bo Japonec v četrtek ponovil včerajšnjo predstavo, mu bo uspel komajda verjeten podvig: v kraljevski disciplini bi osvojil že peti zaporedni naslov svetovnega prvaka, pri čemer je vmes seveda osvojil tudi olimpijsko zlato kolajno … Moškim kvalifikacijam sledijo še dvodnevne ženske, a brez slovenske udeležbe.