Odbojkarice odprle lov na dodatne kvalifikacije

Slovenske odbojkarice v drugo gladko odpravile Francijo. Danes štart Slovencev v svetovni ligi v Južni Koreji.

Objavljeno
02. junij 2017 01.59
Janez Porenta
Janez Porenta
Viana do Castelo – Če slovenske odbojkarice po uvodnem porazu z Nemkami ne morejo računati na zmago v kvalifikacijski skupini F in neposredno uvrstitev na SP 2018, pa ostajajo v igri za 2. mesto in dodatne kvalifikacije, toliko bolj po zmagi v drugem kolu brez oddanega niza nad višje rangiranimi Francozinjami.

Slovenke so že v uvodnem nizu kar sedemkrat zaustavile tekmice z blokom in jim povsem pristrigle peruti v nadaljevanju, ko se razmerje moči na parketu ni spremenilo niti za odtenek. Za nameček so si izbranke novega selektorja Alessandra Chiappinija privoščile zgolj devet lastnih napak (štiri pri servisu, tri pri sprejemu, dve v napadu), Francozinje kar 22, dvoboj se torej drugače niti ne bi mogel razplesti. Slovenska junakinja dvoboja, blokerka Tina Grudina, ki je prispevala 12 točk, od tega pet z napadi, štiri z bloki in tri z asi, zaključila pa tudi zadnjo akcijo na tekmi, je po zmagi poudarila: »Tekmicam se je poznalo, da so dan prej odigrale zahteven obračun s petimi nizi, zato smo bile nekako v prednosti, obenem smo si res želele dobro igro. Odlično smo servirale in bile nasploh dominantne v vseh prvinah, Francozinjam pa ob slabšem sprejemu igra nikakor ni stekla. A zmago je bilo treba takoj odmisliti in brž preklopiti na dvoboj z Estonijo (danes ob 21.30), ki nikakor ne bo enostaven.«

»Dekleta so bila veliko bolj sproščena kot proti Nemkam in so dokazala, česa so sposobna. Zelo dobro so servirala, bila prodorna v napadu in uspešno zaustavljala napade tekmic, odlična je bila tudi igra za menjavo. S tokratno igro smo se približali temu, k čemur smo težili skozi celotne priprave. Pomembno je, da z zmago brez oddanega niza ostajamo v igri za napredovanje,« pa je prikimal Chiappini.

Štart proti Fincem

Moška vrsta, ki si je krstni nastop na SP že zagotovila, pa bo ta konec tedna odigrala prvega od treh turnirjev rednega dela drugega kakovostnega razreda svetovne lige. V Južni Koreji ji bodo nasproti stali gostitelji, Čehi (brez zvezdniškega korektorja Jana Štokra) in današnji prvi tekmeci Finci (ob 9. uri po srednjeevropskem času), ki so na papirju najzahtevnejši tekmeci, saj so tudi oni v kvalifikacijah za SP brez poraza zmagali v svoji skupini. »Prejšnja leta resda nismo imeli daljših potovanj in občutili časovnih razlik, toda ničesar ne moremo spremeniti. Preklopiti moramo v glavah, se čim prej privaditi na okoliščine in skušati čim bolje odigrati,« pojasnjuje prvi bloker Alen Pajenk.