Odprt za razpravo le še zakon o športu

Olimpijski komite Slovenije sprejel letni delovni in finančni načrt za prihodnje leto. Glažar namesto Florjaniča.

Objavljeno
16. december 2015 21.30
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Člani skupščine Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so pričakovano sprejeli in potrdili oba dokumenta – letni delovni in finančni načrt – za izvedbo koledarskega leta 2016. Prihodnje leto bodo v ospredju poletne olimpijske igre v Riu de Janeiru.

»Proračun za leto 2016 v višini 6,7 milijona evrov nam zagotavlja izvedbo načrtovanih programov, prinesel nam bo več denarja na področjih šport za vse in lokalno raven, za podporo športnikom in štipendije,« je ocenil prvi mož OKS Bogdan Gabrovec.

OKS bo v prihodnjem letu porabil 25 odstotkov več denarja kot letos, večji del na račun olimpijskih iger v Riu. Gabrovec je zatrdil, da olimpijski komite ne bo posloval negativno, če bo potreben rebalans proračuna, ga bodo opravili na junijski skupščini.

Dejansko so člani skupščine potrdili predloge, ki jih je nedavno oblikoval na seji izvršni odbor krovne hiše športa. Gabrovec je predstavil tudi uresničevanje programa, ki ga je napovedal ob izvolitvi decembra lani; od predvidenih 35 ukrepov so jih uvedli 25. Obenem je spomnil, da lahko posamezniki s svojo odločitvijo del sredstev iz dohodnine namenijo športnim organizacijam. Na ta način bi lahko slovenski šport pridobil več milijonov evrov sredstev na letni ravni, s čimer bi delno nadomestil drastičen upad sredstev iz naslova letnega razpisa resornega ministrstva. »Želimo zgraditi okolje, čim bolj prijazno do športa. In z dvigom dela dohodnine, ki ga zavezanec nameni po lastni izbiri, z 0,5 na 1 odstotek, bi gotovo naredili korak naprej,« je zatrdil Gabrovec.


Glažar namesto Florjaniča

Ob sprejetih in potrjenih dokumentih in ukrepih tako ostaja (delno) odprt le še novi zakon o športu (ZSpo), ki bo nasledil starega iz leta 1998. ZSpo bo šel v javno razpravo še ta mesec, pri čemer športna družina še ni poenotila stališč do nekaterih odprtih vprašanj.

Skupščina je potrdila tudi predlog Nogometne zveze Slovenije (NZS), da njenega člana v izvršnem odboru OKS Branka Florjaniča zamenja podpredsednik NZS Stanko Glažar. Navzoči v kongresni dvorani Kristalne palače v ljubljanskih Novih Jaršah so se najprej z minuto molka spomnili preminulih športnikov, kot so bili Boris Kristančič, Drago Grubelnik in Nuša Tome Babnik, in žrtev terorističnih napadov. Na včerajšnji seji skupščine pa so podelili tudi posebno priznanje Mendarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Košarkarski zvezi Slovenije za odličnost in inovativnost v športu. Priznanje za doseženo na euru 2013 sta predsedniku KZS Mateju Erjavcu skupaj izročila Gabrovec in častni predsednik OKS Janez Kocijančič.