Ogromen korak naprej: prvič v enem krogu

Konec prihodnjega tedna bodo glavno mesto zavzeli tekači.

Objavljeno
17. oktober 2014 10.44
ima/maraton
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – »Letošnji maraton, sicer že 19., je na nek način zgodovinski, kot je bil ustanovni,« predsednik prireditvenega odbora ljubljanskega maratona Andrej Razdrih izpostavlja pomembno spremembo na prireditvi, ki bo v glavnem mestu prihodnji konec tedna. Prvič bodo tekači najdaljšo razdaljo, 42 km, pretekli v enem krogu.

Prireditelji ljubljanskega maratona so si že od začetka želeli, da bi tekmovalci na 42 km pretekli le en krog – to so si želeli tudi nastopajoči –, a zaradi različnih omejitev se želja ni izpolnila vse do letos. Novo traso so skupaj z MOL pripravljali več kot tričetrt leta, različic je bilo kar 33, izbrali so takšno, da bodo prireditev »čutili« v vseh delih mesta, je pa proga nekoliko težja od prvotne, predvsem v drugem delu, ko je nekoliko več višinske razlike.

»Da bo maraton tokrat le v enem krogu, je za nas ogromen korak, trasa pa ima obliko osmice, kot bi jo naslikal Pablo Picasso v najboljših letih. S prehodom na en krog se je na 42 km prijavilo kar tisoč tekačev več kot lani. Računam, da bo tudi v prihodnje udeležba naraščala. Seveda pa en krog prinaša tudi težave, Ljubljana je takšna, kot je, torej majhna, nima podzemne železnice, kar pomeni, da bo mesto osem ur bolj ali manj zaprto,« je na novinarski konferenci še dodal Razdrih ter ob tem »špiknil« župana Zorana Jankovića, da je morda Ljubljana najlepše mesto na svetu, nikakor pa ni največje.

Tudi direktor maratona Gojko Zalokar je ponosen na novo »pridobitev«, saj da so se močno približali evropskim in svetovnim maratonom, vsako leto je tudi več tujcev. Letos naj bi se v tekih preizkušali tekmovalci iz 57 držav, na 42 km pa naj bi nastopilo 499 žensk in 2002 moška. Skupno je prijavljenih 26.722 udeležencev, je pa res, da je za zdaj vremenska napoved za prihodnji teden slaba, deževna, tako da lahko to tudi vpliva na končno številko. Na najdaljši razdalji bodo v ospredju vabljeni tekači iz tujine, seveda predvsem iz Afrike, Gabrijel Ambrožič iz AZS je izpostavil Kenijce Ishimaela Bushendicha, Juliusa Chepkwonyja in Wilfreda Kirwo ter Etiopijki Etalemahu Kidane in Rehima Kedir Robele ter lansko zmagovalko Kenijko Caroline Chepkwony. »V obeh konkurencah je cilj rekord, pri ženskah je zelo realen,« ocenjuje Ambrožič, ki si želi, da bi maraton nekoč prišel do 5000 tekačev na 42 km, že prihodnje leto za jubilej pa tudi še boljše atlete. Za to pa bo treba seči globlje v mošnjiček, pri čemer letos zmaga prinaša 12.000 evrov, vsoto pa lahko poviša dober čas.

Prireditev se bo začela že v soboto s teki za najmlajše, osnovno- in srednješolce ter takoimenovanim fun tekom, ki je namenjen bolj Ljubljančanom, medtem ko se bodo v nedeljo najprej ob 8.30 na pot podali tekači na 10 km, vrhunec pa bo sledil ob 10.30 s štartom maratona in polmaratona.