Okleščen proračun na cilje ne vpliva

ACH Volley bo večinsko slovensko obarvan, v primerjavi s preteklostjo pa je izgubil višino.

Objavljeno
06. oktober 2013 22.04
Odbojka Calcit Kamnik proti ACH Volly v Kamniku, 11. aprila 2013
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Začetek tekmovalne sezone za odbojkarskega prvaka ACH Volley pomeni nov izziv, ne pa nove priložnosti za tarnanje, čeprav bi bilo v teh razmerah celo upravičeno. Finančni položaj je za sabo potegnil pozitivno posledico: ljubljansko moštvo bo sestavljeno povečini iz domačih fantov.

Le dva tujca bosta odslej zraven: dobro poznani srbski bloker Milan Rašić, ki je z nedavnega EP prinesel bron, in hrvaški novinec, občasni reprezentančni korektor Anđelko Ćuk, ki se je po nekaj sezonah v Aziji – tudi zavoljo naraščaja – vrnil na staro celino.

»Anđelko je profesionalec, dobro ve, zakaj je tukaj. Je pa bila ekipa doslej tako razbita zaradi reprezentančnih obveznosti in zdravstvenih težav, da bomo šele zdaj, ko bomo nekaj časa skupaj, videli, kako se igralci prilagajajo, kakšni sta homogenost in kemija med njimi. To je bila naša najpomembnejša naloga takoj po prvenstvu, da smo skušali karseda hitro skupaj preživeti čim več časa,« je poudaril trener Luka Slabe.

Moštvo je prevetreno, zbrano z vseh vetrov, nekakšna posrečena mešanica izkušenj in mladosti. »Čaka nas še ena razburljiva in naporna sezona,« poudarja Slabe, ki računa, da bosta motorja ekipe Ćuk in starosta Matija Pleško, ki »imata karizmo, zasedbo držala skupaj«. Žal se je zataknilo že pred začetkom sezone: v pripravljalnem dvoboju v Pliberku z avstrijskim prvakom Posojilnico Dob (zamejci so zmagali s 3:1) je moral Pleško predčasno s parketa, o poškodbi pa bo več znanega v prihodnjih dneh.

Po prejšnji sezoni so ljubljansko moštvo zapustili vsi tujci z izjemo Rašića in reprezentančni korektor Alen Šket. Zamenjal ga je dovčerajšnji član Salonita Janko Bregant, ki je tudi edini pravi domači novinec v kadru, preostale tri okrepitve (Jan Pokeršnik, Jan Brulec, Mario Koncilja) so bile namreč že pred tem člani ACH Volleyja, a posojeni drugim prvoligašem. V ekipi je 12 imen, v primerjavi s preteklimi sezonami je izgubila višino, saj sta le blokerja Rašić (205 cm) in Matej Vidič (208) višja od dveh metrov. Najtanjša je konkurenca na položajih libera, kjer Aleš Fabjan nima alternative, in blokerja, kjer je vrzel zapolnil Koncilja, čeprav je Slabe ob koncu prejšnje sezone glasno poudarjal, da bo »moral Mario pojesti še precej žgancev«, preden bo oblekel oranžni dres. »Da, toda z nami ima pogodbo, obenem ni dobil primerne ponudbe drugih klubov, v katerih bi se lahko kalil in razvijal naprej. Mi smo ga vzeli pod svoje okrilje, sedla sva za mizo in povedal sem mu, da mu trda prede, če ne bo pokazal tega, kar od njega pričakujemo. A pomočnik mi je ob prihodu z EP dejal, da lahko o njem pove zgolj vse najlepše,« odgovarja Slabe.

Resda so bili v klubu prisiljeni oklestiti proračun za nekaj manj kot četrtino, pa so vseeno sestavili spodobno ekipo, ki ima vse možnosti za uresničitev zastavljenih ciljev: osvojitev obeh domačih lovorik in interligaške, v ligi prvakov pa storiti vse za preboj v izločilne boje. Ljubljančani so znova padli v izenačeno skupino, v kateri je prvi favorit italijanski podprvak Piacenza, vloga papirnatega avtsajderja pripada bolgarski Dupnici, nekje vmes naj bi se sukala francoski Tours in ACH Volley. Prvi izziv v novi sezoni slovenskega prvaka čaka že v sredinem tivolskem obračunu interlige s Chemesom Hummenejem (ob 18. uri).