OKS: Dvig DDV za športne objekte je drastičen ukrep

Pri Olimpijskem komiterju Slovenije svarijo, da ukrep vlade lahko negativno vpliva na razvoj športa v državi.

Objavljeno
08. oktober 2012 16.57
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si
Ljubljana - Pred dnevi je slovenska vlada sprejela predlog povišanja davka na dodano vrednost za storitve športnih centrov iz 8,5 na 20 odstotkov, ki ga namerava predlagati v sprejem državnemu zboru. V Olimpijskem komiteju Slovenije ugotavljajo, da gre za drastičen ukrep, ki bo lahko zelo negativno vplival na nadaljnji razvoj športa v Sloveniji.

Pri OKS menijo, da sodi uporaba športnih objektov med osnovne predpogoje za resno ukvarjanje s športom, tako za vrhunske športnike kot tudi za rekreativni šport in šport mladih. Ugotavljajo, da je ena od prioritet, ki je zapisana v Beli knjigi o športu, ki jo je sprejela Evropska komisija, tudi zavzemanje za ohranitev obstoječih znižanih davčnih stopenj v športu, kot je to določeno v 38. smernici tega osnovnega dokumenta EU, ki opredeljuje šport. V tej smernici Evropska komisija izrecno opredeljuje, da bo zaradi pomembne družbene vloge športa na lokalni ravni še naprej ohranjala obstoječe možnosti za znižane stopnje DDV v športu.

V zvezi s tem se je že odzvalo Združenje športnih centrov Slovenije, ki bo v nadaljevanju skušalo natančno ugotoviti, kakšne bodo posledice povišanja davka na razvoj športa in rekreacije v Sloveniji, zagotavljanje rednega obratovanja in vzdrževanja infrastrukture za šport in prosti čas, dostopnost in kakovost programov in storitev za uporabnike, povišanje cen programov in storitev in prihodnji razvoj infrastrukture za šport in prosti čas, piše slovenska tiskovna agencija.

Podobno kot v združenju tudi v OKS ocenjujejo, da bo veliko povišanje davka na storitve športnih centrov pomembno vplivalo na zmanjšanje dostopnosti in kakovosti programov ter storitev za uporabnike. Poslabšali se bodo pogoji poslovanja upravljavcev, obratovanje in vzdrževanje infrastrukture za šport in prosti čas. V zvezi s tem zatorej OKS poziva vlado, naj znova prouči navedeno odločitev, ugotovi škodljivost njenih posledic ter ohrani raven stopnje DDV za športne objekte, ki je veljala pred spremembo, so še sporočili iz OKS.