OKS: Pečečnik bo za Bežigradom kmalu začel graditi

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je pozitivno ocenil slovenske nastope na OI v Londonu.

Objavljeno
18. september 2012 18.13
Posodobljeno
18. september 2012 18.13
mdr oi Zolnir
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Na današnji seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v Ljubljani so med drugim spregovorili o štadionu za Bežigradom, kjer je manjši partner tudi OKS. »Joc Pečečnik mi je danes na sestanku zagotovil, da bo kmalu začel graditi, ker ima vse pogoje za pridobitev gradbenega dovoljenja v naslednjih mesecih,« je povedal predsednik OKS Janez Kocijančič in potrdil, da so rok o sodelovanju podaljšali še za 12 mesecev.

Pozitivna ocena slovenskim olimpijcem

Največ pozornosti je IO namenil oceni slovenskih nastopov na olimpijskih igrah v Londonu, kjer so športniki osvojili štiri medalje, najžlahtnejše pa je s prvo zlato posamično medaljo slovenskih športnic doslej prispevala judoistka Urška Žolnir.

»Drugič zapored smo v bili v Evropi najboljša država po osvojenih medaljah glede na število prebivalcev in šesta na svetu, v absolutnem merilu pa smo premagali prek 100 držav, ki so večje od nas. Tretjina športnikov je običajno dosega zastavljene cilje, tokrat pa se je prvič v zadnjih 20 letih zgodilo, da je bilo takih celo malo več kot pol ekipe, kar je izjemen uspeh. Za to gredo čestitke celotni strokovni ekipi, od trenerjev, fizioterapevtov, zdravnikov in drugih, ki so zagotovili nastope slovenskih športnikov v rekordnih 17 športnih panogah. Ponosen sem tudi na svoje sodelavce v OKS, saj ni bilo praktično nobenih težav,« je slovenski nastop pospremil Kocijančič. 

Izpostavil je tudi dobro sodelovanje pri slovenskem nastopu na paraolimpijskih igrah. Kocijančič je odločitev slovenske vlade, da ne podpre slovenske hiše v Londonu, ocenil kot napačno, »saj so sosednje države tovrstno pozitivno promocijo države opravili na neprimerno višji ravni in izkoristili edinstveno priložnost«.

»Splošna ocena slovenskega nastopa v Londonu je pozitivna. Zastavljeni cilji so bili doseženi 80 odstotno. Na igrah so nastopili skoraj vsi najboljši slovenski športniki, le pri športni gimnastiki zaradi zelo zahtevnih kvalifikacijskih meril ni nastopil nihče, niti Aljaž Pegan, Mitja Petkovšek ali Sašo Bertoncelj. Raven uvrstitev med prvo tretjino, med prvih osem in prvih 15 je bila na ravni prejšnjih OI ali celo višja. Triatlon je sploh prvič zastopal državo na OI, ni pa bilo nobenega ekipnega športa. Med 204 sodelujočimi državami je bila Slovenija 42. po osvojenih medaljah in šesta glede na število prebivalcev. Odlično je nastopila osmerica slovenskih športnikov, 25 uspešno, 31 pa neuspešno. Za celotno sliko poročila pa moramo počakati še na odziv nacionalnih panožnih zvez. Oktobra moramo že začeti s pripravami na OI v Riu de Janeiru,« je povzel Bogdan Gabrovec, podpredsednik OKS in vodja slovenske olimpijske reprezentance v Londonu.

OKS je predlagal tudi spremembe pravilnika letnega programa športa, po katerem se razdeljuje denar iz državnega proračuna, ter uskladitev v skupnih točkah s pravilnikom Fundacije za šport. Prav tako so predlagali, da se v primeru zmanjšanja sredstev za šport enakomerno zmanjšajo vse podstavke in da nima posamezna oseba ali organ ministrstva pravico do odločanja, katere segmente športa se bo financiralo in katere ne, piše STA.