Olimpijska ura že odšteva čas do Ria

Bogdan Gabrovec in Iztok Čop sta zagnala uro, ki odšteva čas do poletnih OI. Do Ria je še 232 dni.

Objavljeno
16. december 2015 18.26
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Ljubljana - V nakupovalnem središču BTC na aleji mladih so danes postavili uro, ki odšteva čas do olimpijskih iger 2016 v Riu de Janeiru. Do iger je še 232 dni, simbolno odštevanje časa pa so danes pričeli ob 14. uri in 17 minut. Uro sta zagnala predsednik OKS Bogdan Gabrovec in podpredsednik Iztok Čop.

Omenjena ura pomeni lep dosežek študentov Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, ki so v slabih treh tednih izdelali omenjeni projekt s stransko osvetlitvijo. Ura ima matričen monitor, ki ga je mogoče upravljati, razvijalci pa so uporabili matrične zaslone in logiko, ki omogoča prikazovanje vsebine.

Posebna programska oprema omogoča prikaz vsebine na interaktivnem zaslonu. Sistemu so dodali tudi barvne LED trakove, ki prikazujejo barve uradnega logotipa olimpijskih iger. Natančnost ure je predstavljala veliko skrb njenim načrtovalcem, zato so poskrbeli, da je in bo vedno sinhronizirana s točnim časom preko svetovnega spleta. Prikaz vsebine, ki je bodo deležni mimoidoči, je mogoče nadzirati tudi na daljavo, to pa omogoča, da se sistem lahko nadgrajuje iz laboratorija na Fakulteti za elektrotehniko.

Poleg odštevalnika do olimpijskih iger se bodo na zaslonu olimpijske ure prikazovale moderirane vsebine kot so vsebine z družabnih omrežji Twitter, Facebook itn. Ura bo prikazovala tudi fotografije in animirano vsebino. Dodana vrednost omenjenega projekta, ki bo objavljen kot odprto kodni projekt, je spodbujati tudi druge laboratorije in posameznike, da se priključijo projektu, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v drugih prestolnicah po svetu.