Olimpijske igre 2020 bodo v Tokiu

Madrid izpadel že po prvem krogu, Istanbul po dodatnem glasovanju v drugi krog. V Tokiu OI spet po letu 1964.

Objavljeno
08. september 2013 01.13
OLY-2020-IOC-TOKYO
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Buenos Aires - Mednarodni olimpijski komite (Mok) je nocoj na svoji 125. skupščini v Buenos Airesu je za gostitelja olimpijskih iger leta 2020 izbral Tokio.

V sklepnem krogu odločanja je se je MOK odločal med Tokiem in Istanbulom, medtem ko je že v prvem krogu nekoliko presenetljivo izpadel Madrid. Istanbul se je v drugi krog uvrstil po dodatnem glasovanju (48:46).

Za Tokio bodo to že druge olimpijske igre. Prvič jih je japonska prestolnica gostila leta 1964, nanje pa ima zaradi dveh kolajn telovadca Mira Cerarja lepe spomine tudi slovenska športna javnost. Tokijske igre bodo četrte poletne igre v Aziji po Tokiu 1964, Seulu 1988 in Pekingu 2008.

Fukušima edina šibka točka

Opazovalci so prepričani, da je Tokio, ki je v zadnjih dneh veljal za prvega favorita, uspešno izpeljal tudi sklepno predstavitev in prepričal člane Moka, da v 35-milijonski metropoli ni nevarnosti za uspešno izvedbo iger 32. olimpijade. Tokio je moral prepričati predvsem, da se položaj po nesreči na jedrskem reaktorju v Fukušimi ne bo razširil do Tokia.

»Naj vam zagotovim. Vse je pod nadzorom. Doslej nesreča nikoli ni in nikoli ne bo vplivala na Tokio,« je na predstavitvi zagotovil japonski premier Šinzo Abe. Slednji je poudaril, da Fukušima vpliva na območje 0,3 kvadratnega kilometra od reaktorja.

Tokio je na predstavitvi poudaril predvsem strnjen sistem tekmovališč na dveh območjih. Kar 85 odstotkov vseh tekmovališč bo pripravljenih v radiju osmih kilometrov od olimpijske vasi. Obenem ima kandidatura državno garancijo za finančne rezerve v višini 4,5 milijarde dolarjev. Predsednik tokijske kandidature Masato Mizuno pa je članom Moka obljubil tudi najvišje televizijske kvote v zgodovini.

Prednost Tokia je tudi, da ima že zgrajenih 15 tekmovališč za igre, le 11 bo novih. Kar deset tekmovališč v Tokiu bo le začasnih, namenjenih le igram, novi olimpijski stadion pa bo zamenjal starega iz leta 1964. Obenem ne gre spregledati, da je igre podprlo 70 odstotkov prebivalcev mesta in kar 67 odstotkov vseh Japoncev. Slednji bodo lahko v svojih mestih spremljali tekme nogometnega olimpijskega turnirja.