Olimpijskemu ognju v Rusiji pomagali z vžigalnikom

Po veliki slovesnosti ob sprejemu olimpijskega ognja v Moskvi, je ta za trenutek ugasnil. Je to slabo znamenje?

Objavljeno
07. oktober 2013 11.24
OLYMPICS-SOCHI/FLAME
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Moskva - Potem ko je olimpijska plamenica iz Aten že prispela v Moskvo, se je na njeni poti po Rusiji že zapletlo. Na slovesnosti v Moskvi je namreč enemu od nosilcev olimpijske bakle, nekdanjemu plavalcu Šavaršu Karapetjanu, ogenj za trenutek ugasnil. Na pomoč so mu morali priskočiti kar z vžigalnikom.

Na spletni strani do Kremlja kritične radijske postaje Eho Moskvi menijo, da gre za slabo znamenje pred zimskimi igrami 2014. »Tudi to se zgodi, «je o incidentu dejal vodja organizacijskega odbora Dmitrij Černišenko.

Zdaj olimpijsko baklo čaka dolga pot po največji državi na svetu. Če se zgodi, da med olimpijskim popotovanjem ogenj ugasne, se ga lahko prižge zgolj z rezervnim ognjem iz antične Grčije, ne pa kar z vžigalnikom.

Toda ruski mediji spodrsljaju vendarle niso namenili veliko pozornosti. Večinoma so pisali o tem, da je slovesnost, na kateri so sprejeli olimpijsko plamenico, s katero bodo čez dobre štiri mesece v Sočiju zanetili olimpijski ogenj za igre v tem črnomorskem mestu, lepo uspela.

Slovesnosti na moskovskem Rdečem trgu je prisostvoval tudi ruski predsednik Vladimir Putin, saj naj bi bile zimske olimpijske igre prihodnje leto v Sočiju njegov prestižen projekt. »Danes je vesel in pomemben dan. Olimpijski ogenj, simbol športa po vsem svetu, simbol miru in prijateljstva je prispel v Rusijo in bo krenil na pot po naši ogromni državi. Igre bodo pokazale spoštovanje enakosti in različnosti, ideale, ki so prepleteni z ideali olimpijskega gibanja,« je na slovesnoti povedal ruski predsednik.

Olimpijska bakla danes začenja 123 dni dolgo popotovanje po Rusiji. Skupno bodo nosilci bakle premagali 65.000 kilometrov po 83 ruskih regijah, vmes pa bodo med 7. in 11. novembrom plamenico poslali še na vesoljski izlet na rusko mednarodno vesoljsko postajo.