Olimpijski podprvak Kozmus se bo moral oborožiti z ekipo

Predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije (AZS) Martin Steiner je predstavil poročilo o letošnjih dosežkih.

Objavljeno
15. september 2012 10.59
D. V., šport
D. V., šport
Ljubljana – Atletska sezona se je bolj ali manj končala z olimpijskimi igrami, zato je predsednik strokovnega sveta pri atletski zvezi Martin Steiner sestavil in na seji upravnega odbora predstavil poročilo o dosežkih slovenskih olimpijcev na OI v Londonu in evropskem prvenstvu v Helsinkih.

»V Helsinkih se formula ni izšla. Vloženo delo in rezultati niso bili uravnoteženi, kar je vzbujalo nekaj skrbi, toda v Londonu se je vzpostavilo ravnovesje. Izkazalo se je, da je bila pri atletih postavljena na vrh olimpijska tekma, ki so ji podredili druge nastope. Na olimpijskih igrah se je vse ujelo, slabih nastopov skorajda ni bilo, cilji so bili izpolnjeni,« je Steiner najprej sestavil splošno oceno, potem pa pod drobnogled postavil še posameznike.

»Kolajni Primoža Kozmusa ne gre gledati v zobe. Naš šampion je vnovič dokazal, da je narejen iz pravega testa, da je mož za velika tekmovanja, na katerih zna odmisliti pritiske. Na tem področju je očitno daleč pred tekmeci, a bi rad opozoril, da na dolgi rok ne bo mogel računati izključno na svojo psihično moč. Moral se bo odločiti, kako bo ravnal naprej, sestaviti program in se podpreti z dobrimi sodelavci. Brez tega ne bo šlo,« se je najprej ustavil pri srebrnem Brežičanu.

Potem se je dotaknil obeh finalistk Martine Ratej in Marije Šestak. Slovenska rekorderka v metu kopju bo po Steinerjevem mnenju morala nekaj spremeniti. »Njena nihanja izidov so stroki popolnoma nerazumljiva, zato bo treba ukrepati. Tako Martina kot trener Andrej Hajnšek se bosta morala odpreti, sprejeti v ekipo še kakšnega strokovnjaka, kajti sama ne bosta mogla nadaljevati. Martina ima vse, kar potrebuje vrhunska metalka kopja, zato bi bilo škoda, da tega ne bi izkoristili. Šestakova se je na obeh tekmah prebila v finale, obakrat je nastopala v družbi najboljših troskokašic, zato lahko rečem, da se je vrnila na nekdanjo raven, zdaj bo morala dvigniti še rezultat,« Steiner računa, da bo Šestakova lahko letošnjim izidom dodali še kak decimeter ali dva.

Pri skupini atletov, ki še ne more proti vrhu, je Steiner začutil dobre vibracije. »Brent Larue je na evropskem prvenstvu zaradi prestopa izgubil kolajno, kar je škoda, toda v Londonu je znova dokazal, da je ambiciozen tekmovalec, pripravljen na napredek. Primož Kobe je svojega učitelja Romana Kejžarja demantiral v vseh pogledih. Kljub poznemu začetku njegova tekmovalna pot ni zamujena, z resnostjo in pristopom pa veliko obeta tudi za Rio. Barbara Špiler je letos presenetila z dvema metoma čez 70 m, v prvi sezoni med članicami pa se je veliko naučila. Če bo vztrajala v atletiki, bo ambiciozna metalka kladiva ob trenerju Vladu Kevu, ki zna delati šampione, segla visoko. Rio bi lahko bil njun. Tina Šutej se je že prej izkazala z vztrajnostjo in voljo, letos pa je imela nekaj težav z zdravjem in izbiro trše palice. Verjamem, da bo prebrodila tudi te težave. Žana Jereb se je pojavila kot meteor in naredila vse, kar se je dalo,« prvi mož stroke na zvezi vidi potencial za naprej.

Več je pričakoval le od trojice Prezelj–Roman–Kranjc. »Rožletu se kljub devetemu izidu na svetu ni izšlo, čeprav mu je bil finale dosegljiv, Sonji sta se poznali dve leti premora in namesto, da bi se po dobrem uvodu v sezono njen čas izboljševal, je šlo navzdol. Razumem okoliščine, a bi se lahko bolj borila. Matija mi je deloval anemično. Verjamem, da je sposoben metov okrog 79, 80 m, pa na pomembnih tekmah tega ni pokazal,« je Steiner končal analizo.