Oracle izsilil odločilni plov

Branilec naslova ameriškega pokala, moštvo Oracla, je dobilo sedmi zaporedni plov in izid v točkah izenačil na 8:8.

Objavljeno
25. september 2013 09.56
SAILING-US-AMERICAS-CUP
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

San Francisco - Ameriški posadki ekipe Oracle je na 34. jadralnem pokalu Amerike uspel neverjeten podvig, saj je dobila oba današnja plova na morju pred San Franciscom in izid v točkah izenačila na 8:8.

Posadka Oracla s skiperjem Jimmyjem Spithillom na čelu je na današnji prvi regati novozelandsko ekipo ugnala za 54 sekund, njena prednost na drugi pa je znašala 27 sekund.

Oracle je bil v pokalu Amerike že na robu poraza, saj je proti novozelandski zasedbi Emirates v točkah zaostajal z 1:8 (dvoboj poteka na devet osvojenih točk, op. p), a je sedaj dobil sedem zaporednih plovov in izsilil današnjega odločilnega.

»Lahko se ti zašibijo kolena ali pa lahko pogledaš naravnost navzdol v puškino cev in se nasmehneš. In natanko to je naredila ta izjemna ekipa. Vrnili smo se iz brezna, to je tisto, kar smo želeli, pripravljeni smo na še zadnji boj,« je dejal Jimmy Spithill.

V 162-letni zgodovini tega tekmovanja sta bila do letos potrebna le dve odločilna plova, in sicer leta 1920 in 1983. Prvo leto je bil uspešen branilec naslova, drugič pa izzivalec.