Oracle pokazal zobe

Pokal Amerike: vodstvo Novozelandcev z 8:3, Američani zmanjšali zaostanek

Objavljeno
21. september 2013 00.19
V. D., šport, STA
V. D., šport, STA

San Francisco – Ameriški Oracle je preživel prvo zaključno regato na 34. pokalu Amerike. V dvanajsti regati je dosegel sicer že četrto zmago, a ima le dve točki, ker so mu dve odvzeli že na škandaloznem začetku finala. V dvanajsti regati so po odličnem štartnem manevru vodstvo pred jadrnico New Zealand zadržali do konca.

V noči na soboto je sprva brezvetrje prekinilo 13. plov pokalnega tekmovanja z najdaljšo zgodovino na svetu. Nato so branilci naslova, ameriška ekipa Oracle, prišli do tretje zmage in zdaj proti novozelandski ekipi Emirates, ki za osvojitev pokala potrebuje le še eno zmago, zaostajajo s 3:8.

Team New Zealand je v 13. regati že imel veliko prednost 500 metrov pred branilci naslova Oracle iz ZDA, a regate zaradi šibkega vetra ni uspel zaključiti v predpisanem roku 40 minut, kolikor je predvidenih za posamezne dvoboje. Ob ponovljenem plovu so imeli več znanja Američani. Novozelandci bodo skupno zmago vnovič naskakovali danes, doslej so v pokalu Amerike slavili v letih 1995 in 2000.