Osem slovenskih finalnih nastopov v Budimpešti

Mitja Petkovšek, Alen Dimic in Rok Klavora so se s prvimi ocenami kvalifikacij uvrstili v finale velike nagrade Madžarske.

Objavljeno
29. oktober 2011 18.41
Posodobljeno
29. oktober 2011 18.41
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Budimpešta - Na veliki nagradi Madžarske, prvi večji tekmi po minulem svetovnem prvenstvu v Tokiu, so se trije slovenski telovadi s prvimi ocenami kvalifikacij uvrstili v nedeljske finalne nastope. Poleg tega je slovenska ekipa zbrala še osem finalov, piše STA.

Mitja Petkovšek je na bradlji  v kvalifikacijah izvajal lažjo različico sestave z izhodiščem 16 točk, a odlična izvedba mu je na koncu prinesla oceno 15,233, kar je bila najvišja ocena kvalifikacij na tem orodju. Na tem orodju je nastopil tudi Alen Dimic, a po napakah z oceno 12,833 zasedel deseto mesto med kvalifikanti, kar pa mu zahvaljujoč pravilu le dveh tekmovalcev na državo v finalih vseeno prinaša nedeljski nastop šesterice. Dimic se je bolje odrezal na drogu (14,166), kjer je bil v kvalifikacijah najboljši med vsemi, nastopil pa bo tudi v finalu konja z ročaji, kjer ima peto oceno (13,466).

Kot najboljši si je finale parterja pritelovadil tudi Rok Klavora, ki si je s tretjo oceno priboril tudi finale preskoka (14,600). Med finalisti bo tudi Gregor Saksida, ki se vrača po poškodbi. Na krogih ima tretjo oceno kvalifikacij (13,833).

Na Madžarsko so odpotovale tudi štiri telovadke, a je imela Ivana Kamnikar precejšnjo smolo, saj se je na zadnjem treningu pred tekmo poškodovala. Fiona Novak se je uvrstila v finale na gredi, na partnerju dobila osmo oceno (11,766), Carmen Horvat (10,700) enajsto, Tina Ribič (8,366) pa zadnjo. Na gredi je bilo 14 telovadk; Novakova ima osmi dosežek kvalifikacij (11,766), a bo zahvaljujoč pravilu le dveh telovadk na državo v finalu šesterice vseeno lahko nastopila. Prav tako Horvatova, ki ima isto oceno na tem orodju (11,766) kot Novakova, Ribičeva pa dvanajsto (10,666).

Na dvovišinski bradlji se je predstavilo 13 telovadk, Horvatova ima sedmo oceno (11,266) in se je uvrstila v finale, Ribičeva pa zadnjo (9,066), na preskoku pa se je predstavilo le šest telovadk. Od Slovenk je na tem orodju nastopila le Ribičeva, ki je šesta (13,158).

V nedeljo bodo na sporedu še finalni boji po posameznih orodjih. Tekma slovenski ekipi služi bolj za trening pred nadaljevanjem sezone svetovnega pokala, ko se bodo najboljši telovadci in telovadke prihodnji konec tedna zbrali v Osijeku.