Osijek bo za telovadce generalka pred SP

Slovenska telovadca Mitja Petkovšek in Sašo Bertoncelj sta imela zadnje dni nemalo težav z zdravjem.

Objavljeno
12. september 2013 19.53
tre_bertoncelj
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Konec tedna čaka telovadce še zadnji test forme pred bližnjim svetovnim prvenstvom v Antwerpnu, svetovni pokal v Osijeku. Po uspešnem uvodu v Szombathelyju sta imela Mitja Petkovšek in Sašo Bertoncelj težave z zdravjem, a oba upata, da bo generalko dobro izkoristila za pripravo. Ekipi se je pridružila tudi najboljša slovenska telovadka Teja Belak.

Petkovšek, ki je minuli konec tedna na Madžarskem prvič na tekmi izpeljal novo, težjo sestavo na bradlji, je imel po vrnitvi domov težave z zdravjem. Zaradi vrtoglavice je opravil tudi zdravniške preglede, ki pa niso pokazali ničesar neobičajnega. Kljub temu se je najboljši slovenski telovadec na tekmo odpravil z mešanimi občutki, saj zadnje dni ni vadil po načrtih. Sredin zadnji trening je opravil odlično, a sam pravi, da se po njem ni najbolje počutil, da se mu je spet vrtelo in je bil »kot pijan«.

»Upam, da se bo stanje stabiliziralo in ne poslabšalo. Zaradi tega ne pričakujem veliko od te tekme, saj imam dovolj drugih težav sam s sabo,« je v smehu dejal štirikratni zaporedni zmagovalec svetovnega pokala na bradlji in dodal: »Če se bom dobro počutil, bom seveda v petkovih kvalifikacijah nastopil z lažjo vajo, da bo čim več možnosti, da si zagotovim nedeljski finalni nastop. V finalu pa bom nastopil s težjo sestavo, tako da imam pred SP še en preizkus vaje, ki je dovolj konkurenčna, da se bom z njo lahko na vrhuncu sezone boril za vrh.«

Tudi Bertoncelj zadnje dni ni treniral po načrtih, saj je že na Madžarskem zbolel, ob prehladu pa ga je za nameček še uščipnilo v vratu. A današnji obisk kiropraktika ga je nekoliko sprostil, tako da se je naknadno vendarle odpravil na Hrvaško. »Kiropraktik Martin Weiss je povedal, da sem bil povsem 'razštelan', in me je tako zelo nalomil, da sem kar zvezde videl,« je z nahodnim glasom pojasnil Bertoncelj in pristavil: »Zdaj me vse boli, a upam, da bo jutri že dobro in bo bolečina popustila. Na tekmo ne bi šel, če ne bi pričakoval, da bom naredil vajo na konju tako, kot je treba. V kvalifikacijah bom nastopil z lažjo sestavo, če pridem v finale, pa bi rad še enkrat preizkusil težjo za SP.«

Poleg Petkovška in Bertonclja bodo v Osijeku tekmovali še Alen Dimic, Rok Klavora in Žiga Šilc, na svoj edini jesenski preizkus forme pred SP pa je odpotovala tudi Belakova. Telovadka, ki je spomladi na evropskem prvenstvu s četrtim mestom na preskoku spisala zgodovino slovenske ženske gimnastike, ta čas še ni v formi, kakršno bi želela. »Spomladi in poleti sem imela ogromno tekem, tako da sem si konec poletja morala vzeti nekaj počitka. Z zdravjem ni težav, blokada, ki sem jo dobila, zdaj drži, tako da lahko nemoteno vadim. Pripravljena še nisem najbolje, a sem vseeno šla na tekmo, ker je to edini test pred SP,« je priznala Belakova, ki bo nastopila na gredi in preskoku.

»V kvalifikacijah bom poskusila oba nastopa izpeljati brez napak. Na gredi bom nastopila z lažjo vajo, brez težkega seskoka, na preskoku pa bom preizkusila nov skok. S trenerjem sicer nisva načrtovala težjega skoka, a nekajkrat sem ga preizkusila s prožno ponjavo, pa se je izšlo, tudi poizkusi z deske so bili uspešni. Zato sva se odločila, da ga bom preizkusila še na tekmi,« je še dejala Belakova.

Vsi kvalifikacijski nastopi bodo na sporedu v petek, v soboto in nedeljo pa ob 15.30 še finali najboljših osmih po posameznih orodjih.