Oven s protimrčesno masko do srebra na EP

Slovenska reprezentanca v spustu na divjih vodah se je že uvodni dan EP v Makedoniji veselila prvega odličja.

Objavljeno
12. maj 2017 01.36
tre*KAJAK/KANU SPUST NA DIVJIH VODAH
J. P.
J. P.

Skopje - Slovenska reprezentanca v spustu na divjih vodah se je že uvodni dan evropskega prvenstva v Makedoniji veselila prvega odličja, za srebro je v klasičnem spustu na reki Vardar poskrbel Simon Oven. Preizkušnja je bila izjemno zahtevna, reka je bila povsem mirna, obenem je nevšečnosti povzročal še mrčes tako na tekmovalni progi kot na bregu. Oven je, podobno kot Anže Urankar, ki je v cilj priveslal kot sedmi, nastopil s posebno zaščitno prozorno masko, ki sta jo izdelala sama in si jo namestila na čelado, s čimer sta vsaj malo omilila neprijetne napade mrčesa.

Oven je premoč priznal zgolj Nemcu Nicu Pauflerju, ki je bil 3,80 sekunde hitrejši, brona se je veselil Francoz Paul Jean. Vid Debeljak je bil dvanajsti, Nejc Žnidarčič 25., oba pa sta - enako kot Urankar - specialista za šprint in njuna paradna disciplina šele prihaja. V dvojcu sta Maks Frančeškin in Simon Hočevar vpisala deveti čas, zmage sta se veselila Čeha Daniel Suchanek in Ondrej Rolenc.

»Bila je kratka klasika, kot lani v Banjaluki, zato je bilo treba dobro štartati. Voda je bila bolj ko ne mirna, res se je pokazalo, kako dobro si telesno pripravljen. V cilju me je malo preveč pobralo, a sem z drugim mestom zadovoljen. Maska mi je kar pomagala, da nisem imel težav z mrčesom. Med treningi se na tej progi sploh ni dalo veslati, nisi mogel gledati naravnost zaradi številnih mušic in obadov. Z Urankarjem in Debeljakom smo si v trgovini nakupili material in si izdelali zaščitne maske,« je pojasnil Oven. Jutri bodo v Skopju na sporedu ekipne preizkušnje v klasičnem spustu, v soboto in nedeljo pa še šprinterske tekme.