Pekoča bolečina že v tretji rundi ustavila Zavca

Erislandy Lara s tehničnim nokavtom premagal Dejana Zavca in ubranil naslova svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji.

Objavljeno
26. november 2015 05.06
PBC-BOX-SPO-PBC-ON-ESPN:-ERISLANDY-LARA-V-JAN-ZAVECK
Miha Šimnovec, Miami
Miha Šimnovec, Miami

Miami - Najboljšemu slovenskemu boksarju Dejanu Zavcu (35 zmag, 19 s k. o., 4 porazi) se računi niso izšli po načrtih. Še več; Kubanec Erislandy Lara (22 zmag, 13 s k. o., 2 neodločena izida, 2 poraza) mu je zadal boleč poraz s tehničnim nokavtom v tretji rundi in na ta način prepričljivo ubranil naslova svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji (do 69,85 kg) po različicah IBO in WBA.

Organizatorjem se je maščevala odločitev, da so prireditev namesto v dvorani igralnice v Hialeah Parku izpeljali na prostem. Vreme ni zdržalo; že kmalu po uvodnem dvoboju med Američanom Josejem Quezado in Portoričanom Danielom Lorenzano, ki ga je s tehničnim nokavtom dobil prvi, je začelo namreč rositi. Iz minute v minuto je deževalo čedalje močneje, zaradi česar so morali slednjič prekiniti prireditev. Kaplje so namreč začele padati tudi v ring, ki je bil premalo zaščiten. Zato so bili prisiljeni prekriti še tla in odpovedati zadnja dva obračuna pred osrednjim spopadom večera med Laro in Zavcem.

Glavni dvoboj se je začel kakšnih petnajst minut prej, kot je bilo predvideno. Prvi je v ring kot izzivalec prišel ptujski šampion, malo za njim še branilec naslovov svetovnega prvaka po različicah IBO in WBA. Med čakanjem na začetek nista mogla skriti živčnosti; Erislandy se je naslanjal na vrvi, Dejan pa se je iz enega kota sprehajal v drugega in nazaj. Ob predstavitvi boksarjev so kubanski navijači preglasili slovenske, čeprav ti še zdaleč niso bili tihi.

Uvodna runda je pripadla Lari, ki je imel več čistejših udarcev, vendar pa ga je nekajkrat lepo zadel tudi Zavec. Tudi drugo rundo je dobil Kubanec, ki je izkoriščal prednost daljših rok in z njima narekoval hud ritem.

Ptujčan mu je sicer poskušal slediti, vendar pa njegovo upanje na senzacijo ni trajalo dolgo. Konec ga je bilo v tretji rundi, ko je trenutek po enem od zgrešenih poskusov, da bi tekmeca presenetil s silovitim desnim krošejem, nenadoma prenehal boksati. Lara ga je napadel, sodnik pa je prekinil dvoboj, čeprav se je Zavec, ki se je držal za desno roko, pritoževal. Prepozno; na veliko veselje številnih kubanskih navijačev je zmago s tehničnim nokavtom slavil zvezdnik iz Guantanama, ki zadnja leta živi v Houstonu.

Zavčevo razočaranje je bilo seveda velikansko. »Že od prve runde naprej sem čutil pekočo bolečino, ki se je v tretji rundi od rame do vratu stopnjevala do te mere, da nisem mogel več boksati,« ni skrival žalosti 39-letni Ptujčan. »V prvi rundi sva se le zataknila z nogami, žar borbe pa prinese svoje in v tretji rundi me zapeklo po desni strani iz vratu v rame. Želel sem priti k sebi, a sodnik ni imel posluha. Zapeklo me je od vratu do boka pa vse do pete, pravzaprav sploh ne vem za kaj gre, prehitro bi bilo karkoli reči. Žal zdravniku nisem mogel obrazložiti kaj je, saj nisem prišel do sape. Bolj kot me je spraševal, manj sem mu lahko povedal. Čutim čudno bolečino.«

»Mr. Simpatikus« je bil sicer že pred poškodbo v podrejenem položaju in priznal premoč tekmecu: »Nimam kaj veliko razlagati, videli ste, kako je bilo. Po vojni je lahko biti general. Imel sem še nekaj želez v ognju, a Lara se je izkazal za boljšega nasprotnika, bil je dominanten, zato mu lahko le čestitam.«

Zdaj si bo vzel čas za daljši oddih in temeljit premislek glede svoje prihodnosti. Trener Dirk Dzemski mu je svetoval, da svoje rokavice obesi na klin. »Prosim vse, ki sem jih razočaral, naj mi oprostijo. Skušal bom dokazati, da ni tako, kot je izgledalo danes.«

»Uspel mi je odličen odarec v brado, s katerim sem ohromil njegovo telo. Pritoževal se je zaradi bolečin, toda zame je pomembno le to, da sem zmagal,« pa se je veselil Lara in kajpak po dvoboju pokal od samozavesti. »Moji udarci so bili natančni, ko sem ga zadel, sem opravil svojo nalogo in ga spravil iz ringa.«