Pet ruskih atletov priznalo jemanje dopinga

Med peterico grešnikov je tudi ruska atletinja Antonina Krivošapkova, članica olimpijske srebrne ruske ekipe iz Londona.

Objavljeno
19. april 2017 15.56
*reu*A security officer guards the doping centre
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Moskva - Pet ruskih atletov je danes priznalo, da so posegali po prepovedanih sredstvih. Kot je sporočila ruska atletska zveza, je med peterico tudi Antonina Krivošapkova, članica olimpijske srebrne ruske ekipe iz Londona 2012. Tekačica sicer že prestaja dveletno kazen, ki jo je krovna mednarodna zveza izrekla septembra lani.

Ob Krivošapkovi so danes nešportno vedenje priznali še ena nekdanja dobitnica medalje z olimpijskih iger, suvalka krogle Jevgenija Kolodko, ki je suspendirana do julija 2018, metalka kladiva Ana Bulgakova, suspendirana do marca 2019, metalka diska Vera Ganejeva ter skakalec s palico Dimitrij Starodubcev, oba suspendirana do julija 2018.

Ruska atletika mora opraviti strog očiščevalni program, ki ji ga je naložila krovna olimpijska organizacija Mok. Rusi morajo, da bi dosegli umik prepovedi nastopov svojih športnikov, ki jih je v zadnjem letu v zelo slabo luč postavilo McLarnovo poročilo o sistematičnem dopinškem programu v tej državi, poostriti boj proti dopingu.

Rusi bodo morali med drugim urediti delovanje nacionalnega protidopinškega laboratorija, kjer naj bi v preteklosti tudi sodelovali pri prikrivanju pravih podatkov. Ruski športniki so po dodatnih testih, ki jih je Mok izvedel z vzorci z olimpijskih iger v letih 2008 in 2012, že ostali brez 19 olimpijskih medalj.