Peter John Stevens svetovni podprvak na 50 m prsno

Mladi slovenski plavalec je na SP v 25-metrskih bazenih v finalu zaostal le za Južnoafričanom Cameronom van der Burghom.

Objavljeno
12. december 2016 07.59
iza*Stevens
Š. Ro.
Š. Ro.

Toronto − Slovensko plavanje ima novega velikega junaka. Na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v kanadskem Windsorju je namreč v finalu na 50 m prsno srebrno kolajno osvojil Peter John Stevens.

Slovenski plavalec z angleškimi koreninami je s 25,85 dosegel nov državni rekord, ugnal ga je le svetovni rekorder Južnoafričan Cameron van der Burgh z izidom 25,64. Bron je s 25,98 osvojil Brazilec Felipe Lima.

To je za komaj 21-letnega Stevensa, nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka, navečji uspeh v karieri. V finalu je bil sicer blizu tudi evropskemu rekordu Italijana Fabia Scozzolija, zgrešil ga je za vsega devet stotink sekunde. Izid pod 26 sekundami je napovedal že po predtekmovanju.

»Letos mi je očitno usojeno drugo mesto. Drugi sem bil že na prvenstvu NCAA, pa potem na evropskem prvenstvu v Londonu in zdaj tukaj na svetovnem prvenstvu v Windsorju,« je po finalu razmišljal 21-letni Stevens, najmlajši med finalisti, ki se je v finalu prvič v Kanadi predstavil s svojim hitrim startom in podvodnim plavanjem, kjer tekmecem uide, in prehitel ga je lahko le izkušeni svetovni rekorder.

Najhitrejši med Evropejci je tudi dodal, da bi svoje plavanje lahko še izboljšal, sicer pa je bilo pomembno, da se mu je uspelo zbrati. »Danes je bilo vse drugače in v tej konkurenci je bilo res super plavati. Pred tem je bilo v predtekmovanju veliko nervoze med samimi plavalci, nato sem bil sam izredno nervozen pred polfinalom, že v mirovanju sem si izmeril tudi pulz 150, ker je bil to najpomembnejši nastop. Potem pa sem preprosto vedel, da se bom boril za medaljo. Danes dopoldne sem naredil vizualizacijo in napovedal izid 25,8. Odlično so se mi izšli tako rekoč vsi elementi plavanja od skoka v vodo pa do prihoda v cilj. preprosto druga zgodba kot pred tem,« je za STA opisal študent univerze Tennessee.

Stevensov uspeh ima toliko večjo težo, ker so na SP nastopili vsi najboljši, z izjemo Britanca Adama Peatyja. O kolajni se ni bal govoriti na glas že pred tekmo. »Vedno ciljam visoko. Vem, da so se mi nekateri posmehovali že, ko sem maja napovedal medaljo v Londonu. A vem tudi, da lahko dosežem vse, če sem dovolj samozavesten, saj trdo delam za to.« Nastopil je na osmi progi, potem ko se je za las uvrstil v finale, toda nato presenetil tekmece. »Favoriti me niso videli, sploh na startu, kjer uidem. Pa tudi sam jih nisem mogel spremljati in plaval sem lahko povsem svojo tekmo.«