Samo Petje po novo prelomnico

Metličan Samo Petje se bo poskušal jutri na prireditvi združenja FFC v dvorani Tivoli oddolžiti Hrvatu Teu Mikeliću.

Objavljeno
01. oktober 2014 21.03
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Samo Petje, najboljši slovenski borec po pravilih K1, že nestrpno odšteva zadnje ure do jutrišnjega dvoboja na prireditvi združenja FFC v dvorani Tivoli. Po eni strani se ga tako veseli zaradi pasu, ki bi ga osvojil v primeru zmage, po drugi pa zavoljo hrvaškega tekmeca Tea Mikelića, s katerim ima še neporavnane račune.

Petje in Mikelić sta se spopadla že junija lani na 6. prireditvi FFC v Poreču, kjer se je po točkah zmage veselil kikboksar iz Vodnjana pri Pulju. Izjemno nadarjeni Metličan, kakor o Petjetu pišejo tudi Hrvati, je tedaj nasprotniku športno segel v roko, po obračunu pa podrobno proučil razloge za svoj poraz.

»Ko zdaj gledam posnetek najinega prvega medsebojnega dvoboja, se čudim samemu sebi. Kot da to v ringu sploh ne bi bil jaz,« je 22-letni Metličan še danes nezadovoljen s tem, kar je pred dobrim letom prikazal v Poreču. Ob tem je priznal, da je bil Mikelić boljši v uvodnih dveh rundah, sam pa je začel bolj napadati v zadnjih treh minutah, vendar je bilo že prepozno, da bi nadomestil zaostanek.

»Teovi udarci niso bili tako močni, so bili pa natančni in z njimi je dosegal pomembne točke, s katerimi je jeziček na tehtnici nagnil na svojo stran,« je obračun s hrvaškim vrstnikom podoživel Petje in pripomnil, da je bil na začetku preveč napet, zato ni mogel razviti svoje borbe. Krivdo za poraz, ki je po njegovem prišel ob pravem trenutku, saj se je iz njega ogromno naučil, je pripisal tudi izčrpanosti.

»V Poreč sem pripotoval tako rekoč naravnost s priprav na Tajskem. Ker nisem pravilno stopnjeval ritma treningov, nisem bil najbolje telesno pripravljen. Tokrat nisem ponovil te napake,« je poudaril in pristavil, da je s kondicijskim trenerjem stopil korak naprej. Medtem ko je svoje kondicijske temelje postavil doma, se je na sparinge vozil v Zagreb (k Srđanu Špirku), Opatijo in Gorico k italijanskima zvezdnikoma armenskega rodu – bratoma Petrosjan.

»Najtežje je za menoj, zdaj prihaja lažji del. Verjamem vase in v svoje sposobnosti, zato ne dvomim, da se bo izšlo po mojih željah,« je Petje prepričan, da se bo jutri v Tivoliju pred svojimi navijači oddolžil Mikeliću za lanski poraz in si izbojeval naslov prvaka združenja FFC v kategoriji do 70 kilogramov. Samozavest črpa iz izvrstne pripravljenosti in zadnjih uspešnih predstav, med katerimi seveda izstopa njegova julijska predčasna zmaga nad japonskim zvezdnikom Hinato Vatanabejem v Tokiu.

»Od obračuna s Teom sem imel že deset obračunov, od katerih sem jih devet odločil v svojo korist, od tega osem z nokavtom. Vem, da je tudi Mikelić odtlej napredoval, toda verjamem, da sem jaz še bolj,« je mladi Metličan optimističen, da bo z jutrišnjo zmago in pasom ene od vodilnih treh organizacij v Evropi (njene prireditve lahko ljubitelji borilnih športov v neposrednem prenosu spremljajo v več kot 60 državah) dosegel novo prelomnico na svoji športni poti, na kateri se odkrito spogleduje s svetovnim vrhom.