Petkov trud izničen, Finci premočni za slovenske odbojkarje

V drugem dvoboju EP na Danskem in Poljskem je slovenska izbrana vrsta pokleknila pred Finci, ki so bili boljši s 3:1.

Objavljeno
21. september 2013 15.36
Odbojka Slovenija Hrvaška
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Herning - Po veliki zmagi nad branilci naslova Srbi so slovenski odbojkarji danes na evropskem prvenstvu na Danskem in Poljskem potrjevali doseženo v dvoboju drugega kola z vselej neugodnimi Finci, a se ni izšlo. Izbranci mladega selektorja Tuomasa Sammelvua so bili boljši s 3:1 in so se že uvrstili v četrtfinale, Slovencem po najverjetnejšem razpletu ostaja repešaž. V drugi tekmi dneva so evropski prvaki Srbi po ogorčenem boju s 3:2 odpravili naše jutrišnje nasprotnike (ob 15. uri) Nizozemce.

Slovenci so imeli s Finci še nekaj neporavnanih računov s prejšnjega prvenstva pred dvema letoma na Dunaju, ko je bila skandinavska reprezentanca v repešažu boljša šele po petih nizih, v zadnjem s 15:12. Tedaj je največ točk, kar 22, primazal korektor Mikko Oivanen, ki pa ga ne včeraj ne danes, zanimivo, selektor ni uvrstil v začetno postavo, temveč je prednost ponudil Urpu Sivuli, ki je priložnost obakrat dobro izkoristil, Slovencem je primazal kar 23 točk.

Vinčič z asom zaključil prvi niz

Dvoboj se je začel izjemno izenačeno, do drugega tehničnega odmora ni nobena od ekip pobegnila za več kot dve točki. Mitja Gasparini sprva ni dobil veliko žog, tudi tekmečev korektor Urpo Sivula ni bil razigran, večino akcij sta (uspešno) zaključevala sprejemalca Olli Kunnari in Antti Siltala. Sammelvuova četa je imela kar 86-odstotni sprejem, kar ji je olajšalo izvedbo napada. Po drugem tehničnem odmoru je taktično k servisu stopil rezervni podajalec Eemi Tervaportti, kar se je Fincem obrestovalo z vodstvom +2 (17:15). Po zaostanku z 18:20 je k začetnemu udarcu prišel Alen Pajenk in z asom poskrbel celo za zasuk in prvo slovensko vodstvo na tekmi (21:20). Končnica je bila razburljiva, zaključne žoge so imeli zgolj Slovenci, ki so tekmečev odpor le strli v četrtem poskusu z asom podajalca Dejana Vinčiča.

Drugi niz na razliko Fincem

V prvem nizu sta ekipi zelo malo grešili (le po štiri napake na vsaki strani), so pa Slovenci s hitro igro nevtralizirali nevaren tekmečev blok (zgolj en uspešen poskus). Tudi drugi del se je začel podobno kot prvi, nasprotnika sta se izmenjavala v vodstvu, na prvi tehnični odmor so s točko zaloge odšli Slabetovi fantje, ki so bili več kot polovično uspešni v napadalnih akcijah. Na servis odličnega podajalca Mikka Eska in po bloku Sivule na kapetanu Tinetu Urnautu je skandinavska zasedba ušla s +2 (11:9), Slabe je njen nalet prekinil s polminutnim odmorom. Izplačalo se je, reprezentanci sta bili že na enajsti točki poravnani. Z asom Kunnarija so Finci spet nekoliko udobneje vodili, po 13:13 pa na servis blokerja Konstantina Shumova dosegli tri točke zapored in na drugi odmor v nizu odšli s +3, kar je bila največja prednost dotlej na tekmi. Na začetni udarec Pajenka so bili naši fantje spet zraven, Sammelvuo je poskušal s taktično menjavo, Eska je zamenjal visoki Jukka Lehtonen in takoj prilepil blok. Nazadnje je bil izid izenačen na 23. točki, tedaj je Slabe na parket prvič poslal drugega korektorja Alena Šketa, a le za eno točko. Po 23:24 je v igro vrnil Gasparinija in prav on je bil zavoljo napake v napadu kriv, da so Finci niz dobili na razliko in izenačili na 1:1.

Urnaut in Sivula tekmovala v učinkovitosti

Začetek tretjega niza je bil slovenski, s servisom Matevža Kamnika so Slabetovi izbranci prišli do udobnega vodstva s 3:0, po 7:5 pa si je Gasparini privoščil neumnost, predolgo čakal na začetni udarec in točko podaril Fincem, ki so izenačili z asom Sivule. Na prvi tehnični odmor so s prednostjo odšli naši fantje, tekmeci pa so nato po seriji treh zaporednih točk ušli z 10:8. Ko je Siltala dodal še as in poskrbel za delni izid 4:0, je Slovencem trda predla. Slabe je v igro poslal Alena Šketa in sprejemalca Andreja Flajsa - in obrestovalo se je. Rezultat je bil poravnan na 11. točki, Fince je reševal izjemni korektor Sivula, ki je v tem delu prispeval že sedem (!) točk. Pri Slovencih je za izenačenje na 13:13 poskrbel kapetan Urnaut s svojo že osmo točko v nizu. Na drugi tehnični odmor so Skandinavci ušli z zalogo treh točk po napaki v napadu Šketa, ki je imel dotlej še prazno statistiko. Po asu Shumova so Finci še oplemenitili razliko, Slabe je spet poskušal s polminutnim odmorom. Znova je bila to posrečena poteza, z delnim izidom 3:0 na servis Šketa so bili njegovi izbranci spet povsem blizu in odmor je bil prisiljen vzeti še Sammelvuo. Po Šketovem spodrsljaju v napadu so tekmeci prišli do prve zaključne žoge, izkoristili pa so tretjo prek Kunnarija, ki je v ključnem trenutku prispeval sploh edino točko v nizu.

Zadnji niz odločen tik pred drugim tehničnim odmorom

Na začetni udarec podajalca Vinčiča so Slovenci v četrtem delu ušli s 4:2, že do tehničnega odmora pa so nasprotniki zmogli zasuk (7:8). Ko je blok primazal še Esko, so bili naši fantje s škripcih. Pri Fincih je odlično deloval napad z druge linije, razlika je po dveh zaporednih pajpih narasla na +4. Pri 10:15 je tekmo za pol minute prekinil selektor Slabe in nekoliko tudi dvignil glas na svoje izbrance. Načeto barko je reševal kdo drug kot kapetan Urnaut, ki je stopil k servisu, prispeval as in bil najzasluženjši za delni izid 3:0, reagiral je Sammelvuo. Finski selektor, zanimivo, ni še niti za sekundo na parklet poslal udarnega napadalnega aduta, prvega korektorja Mikka Oivanena, kar pa se njegovim soigralcem ni poznalo. Pri 14:18 je že dišalo po slovenskem porazu, nato pa je k servisu stopil Gasparini in našo ekipo vrnil v igro, z blokom je na 17:18 znižal Kamnik. Končnica je bila spet finska, po asih Mattija Oivanena in Mikka Eska je bilo že 23:19, zadnjo točko jim je s predolgim začetnim udarcem podaril Vinčič.

Slovenci storili kar 13 neizsiljenih napak več kot tekmeci

Finci so bili boljši v vseh statističnih prvinah z izjemo bloka, predvsem pa so storili kar 13 (!) neizsiljenih lastnih napak manj kot Slovenci. Slabetovi četi se udaren začetni udarec ni obrestoval, ob petih asih si je namreč privoščila kar 18 napak, pri tekmecu je bilo razmerje mnogo ugodnejše (8 asov, 13 napak). Izpostaviti velja najboljšega moža na parketu Anttija Siltala, ki je izkoristil kar 15 od 22 žog, ki so letele nanj, kar je za sprejemalca vrhunski dosežek, obenem je storil zgolj tri napake, od tega le eno v polju. Med Slovenci se mu je še najbolj približal kapetan Tine Urnaut, ki je bil že drugi dan zapored najboljši člen Slabetove vrste.

Evropsko prvenstvo v odbojki, skupina C (Herning)

SLOVENIJA : FINSKA 1:3 (27:25, 23:25, 22:25, 21:25)

Herning, dvorana Jyske Bank Boxen, gledalcev 500, sodnika Ivanov (Bol) in Labasta (Češ).

Slovenija: Pajenk 14 točk (8 napad + 1 as + 5 blokov), Gasparini 16 (16+0+0), Kamnik 8 (5+0+3), Plot (L), Vinčič 4 (2+2+0), Urnaut 17 (15+1+1), Čebulj 11 (9+1+1) - prva postava; Flajs, Šket 2 (2+0+0), J. Pokeršnik, Vidič, Ropret.

Finska: Esko 4 (2+2+0), Kerminen (L), Siltala 16 (15+1+0), Sivula 23 (20+2+1), Kunnari 10 (9+1+0), Shumov 9 (4+2+3), Ma. Oivanen 7 (4+0+3) - prva postava; Tervaportti, Rajala, Lehtonen 1 (0+0+1); Seppänen in Mi. Oivanen nista igrala.

Najboljša: Tine Urnaut (Slovenija); Antti Siltala (Finska).

Napad (v %): 48:49; sprejem (v %): 52:67; bloki: 10:8; asi: 5:8; napake: 37 (18 servis + 8 sprejem + 11 napad) : 24 (13+5+6).