Petkovšek in Bertoncelj s stopničk v jesenski del sezone

Na VN Szombathelyja je bil Mitja Petkovšek drugi na bradlji, Sađo Bertoncelj pa tretji na konju z ročaju.

Objavljeno
08. september 2013 21.04
Gimnastika
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Zalaegerszeg - Uvodno tekmo sezone, VN Szombathelyja, sta dva dva slovenska telovadca končala na zmagovalnem odru. Mitja Petkovšek je v finalu na bradlji prvič izvajal sestavo z izhodiščem 16,700 točke in z oceno 15,300 končal na drugem mestu. Sašo Bertoncelj, ki je prav tako delal težjo vajo, je bil na konju z ročaji (14,650) tretji.

Za oba telovadca, ki bosta prva slovenska aduta tudi na bližnjem SP, se je uvod v sezono končal po željah, saj sta se oba uspešno prebila do konca novih sestav, čeravno ne brez napak. »Danes mi je uspela druga tako težka vaja v življenju, ena mi je prejšnji teden na treningu, tako da sem zelo vesel. A vedno imam iste težave. Četudi pridem dobro skozi tehnično najzahtevnejši del sestave, imam potem težave, ker imam že povsem mokre, mastne roke in težko naredim zadnji toč z obratom. To je najbolj tvegan del vaje, a upam, da bom imel s tem vedno manj težav,« je bil po uspešnem nastopu vesel Petkovšek.

Tudi Bertoncelj je danes izvajal težjo sestavo z izhodiščno vrednostjo 16,700 točke, a izvedba še ni bila najboljša, tako da je z oceno 14,650 končal na tretjem mestu. Zmagal je olimpijski, dvakratni svetovni in šestkratni evropski prvak na tem orodju, domačin Krisztian Berki (15,800).

»Vaja je bila sicer velika packarija, ampak v tej fazi priprav, kot sem trenutno, je najpomembnejše, da sem prišel do konca vaje. Ne morem biti nezadovoljen niti z oceno, saj sem naredil vsaj za eno točko manjših napak. Ko bom te odpravil, in vem, da jih bom, bo ocena že zelo lepa. Na tej tekmi sem videl, da imam dovolj moči za celo vajo in da če se res zberem, lahko res lepo telovadim,« pa je po nastopu dejal Bertoncelj.

Rok Klavora je danes nastopil v dveh finalih, saj je bil v kvalifikacijah drugi tako na parterju kot preskoku. V finalu na parterju je akrobatiko lepo izvajal, en padec pa ga je stal odličja, saj je s 14,700 točke končal na četrtem mestu. Brez stopničk je ostal tudi v finalu preskoka, kjer je bil z oceno 13,800 peti.

Že naslednji konec tedna (13. - 15. september) telovadce čaka zadnji preizkus forme pred svetovnim prvenstvom, svetovni pokal v Osijeku. Slovenske barve bodo zastopali Petkovšek, Bertoncelj, Dimic, Klavora, Žiga Šilc in tudi najboljša slovenska telovadka Teja Belak.