Petkovšek: Kot mulce z drobižem so nas poslali domov

Kot kaže, bodo slovenski telovadci na SP v Antwerpnu ostali brez finalnih nastopov. Seznam finalistov bo znan jutri.

Objavljeno
30. september 2013 19.30
Gimnastika
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Antwerpen - Na SP v športni gimnastiki v Antwerpnu Slovenija bržčas ne bo imela svojega predstavnika v finalu. Po polovici vseh nastopov ima namreč Sašo Bertoncelj (15,066) peto oceno na konju z ročaji, Mitja Petkovšek (15,633) na bradlji pa je šesti. Tako bodo slovenski telovadci najverjetneje prvič po Gentu leta 2001 ostali brez finalnega nastopa.

Bertoncelj, finalist na konju z ročaji zadnjih dveh mundialov v Rotterdamu (2010) in Tokiu (2011), je tokrat v sestavi naredil napako pri seskoku, znižal težavnost sestave in bo z oceno 15,066 točke bržkone za malo zaostal za elitno osmerico. Prav tako nekdanji dvakratni svetovni prvak (2005, 2007) na bradlji Petkovšek, ki je pri seskoku naredil velik korak in ga bržčas čaka podobna usoda kot Bertonclja. Oba bosta najverjetneje za las zaostala za finalom, kjer bi se lahko borila za kolajne.

Kot je Bertoncelj povedal po nastopu, ga je polomil sam, ko ni mogel več izvleči seskoka, zato je razočaran: »Žal mi je, a zadnje čase sem imel res kup težav. Ne morem biti zelo razočaran, škoda je, ker bom spet povsem blizu finala. Bom pa drugo leto nadoknadil.« Kot je še dodal, je očitno poškodba vratu le pustila posledice. »Malo mi je zmanjkalo, res malo, očitno mi je pri super izvedbi težke vaje pobralo preveč moči za dober seskok. Če bi me vrglo v pravo smer, bi ga še lahko izvlekel, a le po sreči, saj moči nisem več imel.«

Petkovšek je izvedel dobro vajo, zato je bil po nastopu šokiran nad nizko oceno. Telovadil je namreč zelo lepo, tudi seskok z izjemo manjšega koraka ni bil slab, 15,366 točke pa pomeni, da ga bržčas čaka podobna usoda kot Bertonclja. »Telovadil sem super, rutinirano, noro! Zelo lepo, res virtuozno, vse elemente sem izrisal do popolnosti. Nikjer nisem niti malo 'zacincal' ali pa se zatresel, nobene 'nesigurnosti' nisem čutil, tudi seskok sem bil zelo visok, zato me je malo prerotiralo. A nič neobičajnega, povsem nadzorovano sem naredil manjši korak nazaj in se sam pri sebi že veselil,« je uvodoma iz Belgije sporočil Petkovšek.

»Nato pa je sledil hladen tuš. Totalen šok. Res smo bili razočarani, saj manj kot 15,600 točke nismo pričakovali. Kot da bi nas kot kakšne mulce poslali domov, tu imate drobiž, pa pojdite zdaj. Res grdo,« je povedal Ljubljančan, ki je s svojim nastopom zelo zadovoljen, a obenem razočaran nad oceno.

Zelo pa sta za cilji zaostala Rok Klavora na parterju in Alen Dimic v mnogoboju. Klavora je po slabi predstavi z velikimi napakami z oceno 12,888 točke že po polovici tekmovanja na 53. mestu in ne bo izpolnil cilja, da bi se na svojem paradnem orodju uvrstil nekje do 20. mesta. Tudi mnogobojec Dimic je imel danes povsem ponesrečeno tekmo, saj je po številnih napakah skupno na šestih orodjih zbral 76,399 točke, s čimer je skoraj za osem točk zaostal za ciljem, ki je bil zanj točkovni zbir med 84 in 85 točkami.

Končne uvrstitve slovenskih telovadcev bodo sicer znane šele jutri, ko bo od 10.00 do 12.30 kvalifikacijske nastope opravila še zadnja skupina telovadcev.

Edino slovensko telovadko na prvenstvu Tejo Belak kvalifikacije čakajo v sredo.