Petkovšek: Obupen seskok, a odličen trening pred EP

Slovenski telovadec Mitja Petkovšek je bil v finalu uvodne tekme svetovnega pokala v sezoni 2011 v Cottbusu na bradlji tretji. Petkovšek je prikazal sestavo z izhodiščno oceno 16,500 točke, vajo lepo izvedel, a imel precejšnje težave pri seskoku, ko je skorajda padel na kolena in z oceno 15,525 osvojil bronasto kolajno.

Objavljeno
13. marec 2011 15.28
Posodobljeno
13. marec 2011 15.28
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Cottbus - Zmago je slavil Francoz Yann Cucherat (15,675) pred Uzbekistancem Antonom Fokinom (15,550), svetovni prvak iz Londona 2009 na tem orodju Kitajec Wang Guanyin je končal daleč za stopničkami.

Petkovšek je bil s svojim nastopom zelo zadovoljen, saj je po dolgem času na tekmi spet preizkusil težjo različico sestave na bradlji, s katero je bil leta 2009 drugi na evropskem prvenstvu. »Po dolgem času sem spet nastopil s težjo vajo. S takšno sem bil na prvenstvu stare celine v Milanu drugi, a tudi tokrat mi ni uspela tako lepo kot mojemu največjemu evropskemu tekmecu Cucheratu, ki je vnovič zmagal. A zadovoljen sem, saj sem naredil res brezhibno vajo, a žal z velikimi težavami pri seskoku. Nisem sicer padel na kolena, a ni dosti manjkalo in komajda sem se rešil padca,« je iz Nemčije za STA sporočil Petkovšek.

»Mislim, da se mi danes dodatno tveganje pri izvedbi težje vaje ni poplačalo, saj mi je na koncu zmanjkalo moči in sem naredil res obupen seskok. A vseeno ... že zaradi prihajajočega evropskega prvenstva je zelo pomembno, da sem nastopil s težjo vajo. Nisem taktiziral; tudi če bi vsi moji tekmeci slabo nastopili, bi sam še vseeno poskusil s težjo,« je odkrito pojasnil 33-letni telovadec Narodnega doma in dodal: »Današnji nastop je bil odličen trening pred evropskim prvenstvom. Zelo sem vesel in lahko rečem le: enkratno!«

Petkovška prihodnji teden čaka nastop na svetovnem pokalu A v Franciji: »Tam je zame najslabša možna bradlja, tako da bomo videli šele na prizorišču samem, kaj mi bo omogočala. No, vsekakor pa vem, da tudi z lažjo vajo ob brezhibni izvedbi lahko posežem zelo visoko. Če pa bo počutje dobro in mi bo bradlja dajala neko varnost, pa bom vsekakor spet preizkusil težjo vajo.«

»Mitja je v kvalifikacijah izvajal lažjo sestavo in jo zelo dobro naredil. Čeprav je imel malo težav s seskokom, je dobil za takšno vajo v tem ciklu tekmovanj do zdaj najvišjo oceno sploh. V finalu pa je poizkusil težjo vajo, tisto, s katero načrtuje nastopiti tudi na bližnjem evropskem prvenstvu v Berlinu. Tudi ta mu je šla zelo dobro od rok, a je imel velike težave pri seskoku, ocena nekaj več kot 15 točk in pol pa je bila tokrat dovolj za tretje mesto,« je nastop svojega varovanca ocenil trener Edi Kolar.

»Glede na to, da je bila letošnja tekma v Cottbusu gotovo po udeležbi najbolj številčna v vsej zgodovini gimnastičnih svetovnih pokalov, smo zelo zadovoljni z rezultati, ki so jih fantje dosegli. V glavnem so vsi pokazali napredek od minule tekme na Madeiri in jaz upam, da bodo na ta način še naprej telovadili in trenirali ter da bomo na evropskem prvenstvu prišli do vsaj dveh finalnih nastopov,« pa je nastope slovenske moške vrste, ki je na uvodni tekmi sezone osvojila dve kolajni in še en finalni nastop, ko je bil Rok Klavora osmi na parterju, ocenil selektor Kolar.

Že v soboto je k slovenski beri kolajn na uvodni tekmi sezone namreč prispeval Sašo Bertoncelj, ki je na konju z ročaji prav tako zasedel tretje mesto.

Prihodnji teden po dvanajst najboljših telovadcev in telovadk sveta čaka nastop na svetovnem pokalu kategorije A v pariški dvorani Bercy. Od Slovencev imata neposredno pravico do nastopa med elito Petkovšek ter Bertoncelj, prireditelji pa so povabili tudi »krogaša« Gregorja Saksido, a še okreva po poškodbi, zato bo bržčas ostal doma. Med slovenskimi telovadkami bi lahko v Parizu nastopila Teja Belak na preskoku, a slednja prav tako še ni nared po poškodbi.



Izidi, finale, bradlja:

1. Yann Cucherat (Fra) 15,675

2. Anton Fokin (Uzb) 15,550

3. Mitja Petkovšek (Slo) 15,525

4. Aljaksandr Carevič (Blr) 15,275

5. Wang Guanyin (Kit) 15,125

6. Marcel Nguyen (Nem) 14,400

7. Oleksandr Jakubovskij (Ukr) 14,175

8. Adam Kierzkowski (Pol) 13,625