Petkovška ocenili kot prvošolčka

Razočaranje je veliko, brez slovenskega finalista na gimnastičnem svetovnem prvenstvu v Antwerpnu.

Objavljeno
01. oktober 2013 10.42
Mitja Petkovšek 28.4.2013 Ljubljana Slovenija
S. V., šport
S. V., šport
Antwerpen – Val razočaranja (in tudi jeze) je včeraj preplavil slovenski gimnastični tabor, potem ko je postalo jasno, da na svetovnem prvenstvu v Antwerpnu v finalu ne bo niti enega našega telovadca. Mitja Petkovšek je imel pri tem veliko nesreče tudi z nenaklonjeno sodniško komisijo, medtem ko so Sašo Bertoncelj, Rok Klavora in Alen Dimic delali napake.

Z zelo različnima zgodbama sta včeraj postregla naša najboljša telovadca, saj je bilo Bertonclju takoj ob seskoku jasno, da ne bo s finalom nič, Petkovšek je bil na drugi strani prepričan, da se bo v nedeljo boril za kolajno … Gorenjec je namreč na konju z ročaji po odlično izvedeni sestavi naredil veliko napako pri doskoku, ta je imel na koncu zgolj težino C namesto D ali E, izhodiščna ocena je tako padla na 16,400, ko se je na semaforju izpisala končna 15,066, je bilo na dlani, da bo to za osmerico premalo. »Do seskoka je bila vaja zares odlična, takšne še nisem izvedel, nato pa sem seskočil kot osnovnošolček. Tu sem pustil sedem desetink … Kondicija mi ponavadi ne predstavlja težave, a tokrat mi je na koncu povsem zmanjkalo moči, čeprav bi se lahko z nekaj sreče tudi še izvlekel. Če bi me prav odneslo, bi se izšlo, žal me ni in razpletlo se je, kot se je,« je pojasnil Bertoncelj, ki je tako prvič po letu 2009 ostal brez finala na svetovnih prvenstvih. Pred zadnjo skupino nastopajočih je na 9. mestu.

Povsem drugače pa se je kvalifikacijski nastop razpletel za Petkovška, ki je ob doskoku z bradlje, pri katerem je sicer naredil korak nazaj, zadovoljno stisnil pesti, v prepričanju pač, da si je prvič po SP 2007 spet zagotovil finale. Pogled na semafor z oceno 15,366 je bil zato zelo hladna prha, nikomur v slovenskem taboru ni bilo jasno, kje je sodniška komisija (bolj naj bi bila naklonjena Japoncem, Kitajcem in Rusom) našla toliko odbitkov. »Nad svojim nastopom sem bil navdušen, dobro sem se počutil, super sem letel po bradlji, lepo risal in rezal, seskok je bil odličen. Prepričan sem bil, da sem rešil čast slovenske gimnastike, pričakoval sem oceno okoli 15,600, če bi mi bili sodniki zelo naklonjeni, bi se ta lahko višala tudi proti 15,800 … No, potem pa so me ocenili kot prvošolčka. Vsi smo bili šokirani, razočarani, jezni,« je v svojem slogu opisal Petkovšek (za zdaj 10.), ki se že zelo dolgo ni pritoževal nad sodniškimi ocenami. V bistvu mineva že desetletje, odkar se je nazadnje – v finalu SP v Anaheimu, kjer je bil zaradi preprijema ob kolajno. Pred tem je imel z nenavadnimi ocenami in sodniškimi kuhinjami precej težav, tudi na zadnjem SP, na katerem je Slovenija ostala brez finalista (zanimivo, tudi to je bilo v Belgiji, namreč v Gentu leta 2001) in kjer se je prav tako že veselil uspešno opravljenih kvalifikacij, nato pa je Romun Marius Urzica dobil nerazumljivo visoko oceno.

Povsem pa se je nastop ponesrečil Roku Klavori, od katerega je selektor Edvard Kolar pričakoval uvrstitev do 20. mesta na parterju, sam si je zastavil še višji cilj, ta čas je z oceno 12,866 šele 76. Sanj o želenem iztržku je bilo konec že po drugi diagonali, pri kateri je padel. »Ne poznam razloga, zakaj se mi je nastop ponesrečil. Odlično sem se počutil, pripravljen sem dobro … Razočaranje je zares veliko. Mislil sem, da lahko posežem zelo visoko, a očitno sem se zmotil,« je zmajeval z glavo Klavora. Tudi Dimic je močno zaostal za ciljem, saj je namesto želenih 84 oz. 85 točk v mnogoboju zbral le 76,399 (trenutno 44. mesto), je pa res, da je nastopil bolan in se je zjutraj zbudil z visoko vročino.

Jutri bo v ženskih kvalifikacijah nastopila še Teja Belak.