Petra Dobravec s četrtim mestom izpolnila normo za OI v Riu

Slovenska strelka Petra Dobravec je na SP zasedla 4. mesto v disciplini zračna pištola in bo nastopila na OI 2016 v Riu.

Objavljeno
12. september 2014 14.34
vidic/petra dobravec
J. P., M. Ž., Delo.si
J. P., M. Ž., Delo.si

Granada - Slovenska strelka Petra Dobravec je navdušila na svetovnem prvenstvu v Granadi, kjer je z zračno pištolo osvojila četrto mesto in izpolnila normo za olimpijske igre 2016 v Riu.

Naslov prvakinje je osvojila Južnokorejka Jeehae Jung (197,4 kroga), srebrno odličje si je pristreljala Ukrajinka Olena Kostevič (196,7), bronasto pa Tajvanka Chia Ying Wu (177,0). Petra Dobravec je finale končala z izkupičkom 155 krogov.

»Že pred odhodom v Španijo sem čutila, da bom odstreljala svoj najboljši izid. Moje priprave so bile zares temeljite, v Granadi pa se mi je vse 'poklopilo', tako da sem za dva kroga nadgradila moje najboljše dosežke v zadnjem obdobju. Presrečna sem, počutim se kot zmagovalkam. O olimpijski kvoti nisem razmišljala. Dejala sem si, da bom streljala po svojih najboljših močeh, čeravno sem se zavedala psihološkega bremena, ki ga prinaša nastop na svetovnem prvenstvu. V Granadi je bila konkurenca zelo močna, četrto mesto je izjemen izid. V tem trenutku se sploh ne zavedam, da bom nastopila na olimpijski igrah,« je o svojem uspehu povedala 44-letna Gorenjka.

Dobravčeva z drugim rezultatom v finalu

Slovenska strelka je vrhunsko uvrstitev napovedala že dopoldne, ko je zadela 385 krogov in se v konkurenci 114 tekmovalk v finale uvrstila z drugim najboljšim dosežkom, uspešnejša od nje je bila zgolj Madžarka Renata Tobai Sike s 388 krogi.

Tekmovali sta še dve Slovenki, Majda Raušl je s 377 krogi zasedla 41., Mojca Kolman s 371 krogi pa 79. mesto. Na ekipni preizkušnji je bila naša izbrana vrsta deveta s 1133 krogi, s čimer je le za dva kroga zaostala za državnim rekordom. Zmagala je Srbija (1142) krog pred Kitajsko in dva pred Madžarsko.

»S svojim izidom sem zadovoljna, saj sem v Granadi dosegla povprečje iz te sezone. Strelišče je zelo lepo, razmere odlične, še posebej pa sem vesela dosežka Petre, ki je izenačila državni rekord, njen nastop v finalu pa je bila nekakšna češnja na torti tega dneva v Granadi. Vesela sem tudi našega izida na ekipni tekmi,« je povedala Majda Raušl.

Mojca Kolman ni bila tako zadovoljna s svojim nastopom: »Na mojem prvem svetovnem prvenstvu so bila pričakovanja zelo visoka, moj rezultat pa ni bil najboljši. Na tekmi sem imela določene težave, ki jih nikakor nisem znala odpraviti.«

Danes je bila na strelišču v Granadi aktivna tudi Živa Dvoršak, ki je z malokalibrsko puško v trojnem položaju s 577 krogi pristala na 39. mestu. Ljubljančanka, ki se jutri vrača na ono stran »luže«, je kleče zadela 190, leže 196 in stoje 191 krogov.