Pistorius nazaj v hišni pripor za 692 dolarjev

Sodišče je paraolimpijcu, ki mu zaradi umora Reeve Steenkamp grozi najmanj 15 let zapora, odobrilo nizko varščino.

Objavljeno
08. december 2015 11.07
SAFRICA-PISTORIUS/
G. L.
G. L.

Pretoria − Južnoafriškemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu zaradi umora svojega dekleta Reeve Steenkamp grozi vsaj 15 let zaporne kazni, vseeno pa mu je sodišče v Pretorii odobrilo hišni pripor proti plačilu smešno nizke varščine v višini 692 dolarjev. Pistorius bo lahko na odločitev vrhovnega sodnika Aubreyja Ledwabe glede višine kazni, ki jo po napovedih lahko pričakujemo šele nekje po aprilu, počakal v domačem okolju.

Pistoriusa so lani sicer že obsodili za uboj svoje žene in mu prisodili petletno zaporno kazen, a mu je prizivno vrhovno sodišče po pritožbi tožilstva to soboto namesto uboja prisodilo umor, kar pomeni, da se mu obeta najmanj petnajst let zaporne kazni. Barry Roux, odvetnik atleta, ki ima amputirani obe nogi, je že napovedal pritožbo, saj je bila sodba na prvi stopnji po njegovih besedah polna temeljnih napak.

29-letnemu Južnoafričanu sodijo zaradi uboja soproge Reeve Steenkamp na valentinovo leta 2013, ko jo je zadel s štirimi streli skozi zaprta vrata kopalnice. Pistorius se od samega začetka zagovarja s tem, da je bil prepričan, da je v kopalnici vlomilec.